Telemcioğlu: Çatı elektriği komşuya satılabilmeli

Enerji Günlüğü - GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu, Türkiye’de büyük bir potansiyele sahip olan çatılarda üretilen güneş elektriğinin kiralanabilmesi...

Enerji Günlüğü - GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu, Türkiye’de büyük bir potansiyele sahip olan çatılarda üretilen güneş elektriğinin kiralanabilmesi ve komşuya elektrik satılabilmesi gerektiğini söyledi. 

GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu Solarex kapsamında gerçekleştirilen ‘Çatı Üzeri Güneş Enerjisi ve Orman Köyleri GES Projesi’ başlıklı oturumda GÜNDER olarak çalışmalarında yer aldıkları Dünya Bankası’nın Türkiye için yaptığı ‘Güneş Enerjisi Çatı Raporu’ndaki önerileri açıkladı. 

Güneş enerjisinde çatı uygulamaları süreci hakkında bilgi veren Telemcioğlu, çatı güneş enerjisi uygulamalarıyla ilgili bazı önemli adımların atıldığını ancak bazı iyileştirmelerin daha yapılması gerektiğini ifade etti. Telemcioğlu, konutlarda ve ticari binalarda üretilen çatı elektriğinin komşuya satılabilmesi ve kiralanabilmesi gerektiğini kaydetti.

ÇATI İÇİN ÖZEL DESTEKLER OLMALI

Çatı için özel desteklerin olması gerektiğini vurgulayan Telemcioğlu, “Mesela İlk bin eve ücretsiz fizibilite hizmeti verilebilir, ilk bin eve vergilerden muaf kredi sağlanabilir. Buna benzer özel teşvikler verilebilir” dedi. 

Konutlarda mahsuplaşma şeklinin değişmesi ve mutlaka günlük ya da aylığa dönmesi gerektiğini kaydeden Telemcioğlu, proje onayına da gerek olmadığını söyledi. 

BÜROKRASİ MALİYETLERİN ÜÇTE BİRİNİ OLUŞTURUYOR

Telemcioğlu, 10 kW’lık bir tesisi kurmanın maliyetinin yaklaşık 16 bin euro ve bugünkü maliyetlerle bunun geri dönüş süresinin de 12.5 yıl olduğunu ifade ederek, toplam maliyetin yaklaşık üçte birini de bürokrasiyle ilgili giderlerden oluştuğunu kaydetti. Bürokratik giderlerin olmaması halinde bu geri dönüşüm sürecinin 7.5 yıla inebileceğini de sözlerine ekledi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN BAKANLIĞA GÖRÜŞ BİLDİRDİK

Enerji Günlüğü’nün sorduğu soru üzerine Telemcioğlu, kentsel dönüşümün çatı pazarının geliştirilmesi için bir fırsat olduğunu ve GÜNDER olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na  konuya ilişkin görüş bildirdiklerini ifade etti. 

Sabiha KÖTEK - İstanbul