Tekstil sektörü de kalıcı yaz saati uygulamasına karşı

Enerji Günlüğü - İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, yaz saati uygulamasını kalıcı hale...

Enerji Günlüğü - İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, yaz saati uygulamasını kalıcı hale getiren uygulamadan Danıştay’ın kararı doğrultusunda vazgeçilmesini istedi.

Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu’nun yaz saatini kalıcı hale getiren Bakanlar Kurulu karanının yürütmesini durdurmasının ardından tartışma yeniden alevlendi. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, uygulamaya en başından itibaren karşı çıktıklarını hatırlatarak, yanlıştan dönülmesi için Danıştay kararının bir fırsat olarak değerlendirilmesini önerdi.

AVRUPA İLE ZAMAN MAKASI AÇILIYOR

Hazır giyim sektörünün yıllık 17 milyar dolarlık ihracatının yüzde 72-73’ünün AB ülkelerine yapıldığını hatırlatan Hikmet Tanrıverdi, bu nedenle yaz saati uygulamasından en olumsuz etkilenen sektörlerin başında geldiklerini söyledi.

Yaz saatinin kalıcı hale getirildiğinde Türkiye ile İngiltere arasında 3,  Almanya, İspanya, Fransa gibi ülkelerle 2 saatlik fark oluştuğunu hatırlatan Hikmet Tanrıverdi,  “Çalışma saatlerimizdeki uyumsuzluk makası açılıyor, öğleden önceki mesaiyi tamamen kaybediyoruz.  Ancak saat 14.00'den sonra iş görüşmelerine geçebiliyoruz” dedi.

KAYBIMIZ KAZANCIMIZDAN DAHA FAZLA

Kalıcı yaz saati uygulaması ile 540 milyon TL, bir başka değişle 150 milyon dolar civarında tasarruftan söz edildiğini kaydeden Tanrıverdi, “Biz hem maddi hem de psikolojik olarak kaybettiklerimizin daha fazla olduğunu düşünüyoruz.  AB ile saat farkımız yeniden açılmaz ise biz bu rakamın daha fazlasını ihracat ile ülkemize kazandırabiliriz.

Türkiye, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın verilerine göre 2016’da toplam 278.4 milyar kWh elektrik tüketti. Bu ortalamada 110 milyar TL’lik bir bedele karşılık geliyor. Tasarruf olarak ifade edilen rakam ise bu tutarın sadece yüzde 0,5’i. Bu kadar küçük bir tutar için ülkemizin yeniden bir tartışma girdabına sokulmasını doğru görmüyoruz.” İfadesini kullandı.

TÜRKİYE’NİN İMAJINI DA ÇOCUKLARIMIZI DA OLUMSUZ ETKİLİYOR  

Hikmet Tanrıverdi, yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesinin Türkiye’nin imajına da olumsuz yansıdığına dikkat çekti. Türkiye’nin bir yıldır GMT+3 diliminde kaldığını bildiren Tanrıverdi, “Ülkemiz saat tanımında ve elektronik ortamlarda Ortadoğu ülkesi olarak görünüyor.  Bir bakıma Avrupa ülkesi olmaktan çıkıp Arap ülkeleri kategorisine dâhil olduk” diye konuştu.

Uygulama nedeniyle sabah karanlığında yola çıktıkları için motivasyon kaybına uğrayan milyonlarca çalışan ve öğrencinin mağdur olduğunu hatırlatan Hikmet Tanrıverdi, Danıştay kararının yanlıştan dönülmesi için bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.