Tekirdağ’da Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi kurulacak

Tekirdağ’ın Saray ilçesinde kurulacak tesiste yılda 172.800 ton atıktan 169 bin tonun üzerinde yakıt üretilecek.

Enerji Günlüğü - Tekirdağ İli, Saray İlçesi, Göçerler Mahallesi sınırları içindeki 11 bin metrekarelik alanda Akademi Çevre Entegre Atık Yönetimi Endüstri A.Ş tarafından Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi kurulması planlanıyor. Projenin değeri 80 milyon TL olarak hesaplanıyor. 

Proje kapsamında 3.153 m2 lik kapalı bina içerisinde civar bölgedeki sanayi kuruluşlarından, Çevre İzin ve Lisans belgesi almış atık toplama-ayırma, geri kazanım, geri dönüşüm ve benzeri işlemleri gerçekleştiren atık tesislerinden temin edilen atıklar işlenecek. Tesise yıllık 172.800 ton/yıl atık kabul edilecek. Kabul edilen atıkların içerisinde %2 oranında (Toplam 3.456 ton/yıl) ATY ünitesinde işlemeye uygun olmayan atıkların bulunacağı ön görülüyor. Böylece tesiste yılda 169 bin tonun üzerinde ATY üretilecek.

ATY HAZIRLAMA SÜRECİ

Tehlikeli atıklar, taşıma lisansı bulunan araçlarla tesise getirilecek. Tüm atıklar radyasyon kontrolünden, kantar tartımından ve kalite kontrolden geçirildikten sonra sızdırmaz zeminli stok alanına getirilecek ve kategorilerine göre ayrıştırılacak. Daha sonra kepçe vasıtası ile bunkere alınan atıklar ATY kırıcısına beslenecek. 

ATY kırıcısından çıkan atıklar, ATY tesisi bünyesinde yer alan metal separatör bantlar ile içindeki metallerinden ayrılıp, Balistik-Sarsak Elek ile boyut, yoğunluk fraksiyonlarına ayrılıp, havalı elek yardımı ile hafif ağır malzeme ayrımı yapılarak hazır hale getirilecek. ATY kırıcısında kırılmış ayrıştırılmış olarak elde edilen malzemeler gerekirse ATY hazırlama tesisine kabul edilebilecek atık sıvılarla karıştırılarak Atıktan Türetilmiş Yakıt formuna erişilecek. Konteynırlara yüklenen atıklar yakma tesislerine veya atık yakma lisansı olan çimento fabrikalarına gönderilecek. 

Enerji Günlüğü