Tek: Enerji sektörü büyük bir değişim ortamından geçiyor

EDİDER Başkanı Elif Düşmez Tek, Enerji sektörünün, son yıllarda iklim değişikliğinin de tetiklemesiyle büyük bir değişim, dönüşüm ve kriz ortamından geçtiğini kaydetti. 

Enerji Günlüğü - EDİDER Başkanı Elif Düşmez Tek, Enerji sektörünün, son yıllarda iklim değişikliğinin de tetiklemesiyle büyük bir değişim, dönüşüm ve kriz ortamından geçtiğini kaydetti. 

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC), düzenlediği “Sürdürülebilir Gelecek için Yenilenebilir Enerji Fırsatları” başlıklı webinar’da konuşan Enerjide Dijitalleşme Derneği (EDİDER) Başkanı Elif Düşmez Tek, Enerji sektörünün, son yıllarda büyük bir değişim, dönüşüm ve kriz ortamından geçtiğine dikkat çekti. Bu değişim dönüşümün ilk tetikleyicisinin iklim değişikliği olduğunu kaydeden Tek, “İklim değişikliğinin tetiklediği enerji dönüşümünü konuşurken, COVID pandemisiyle karşı karşıya kaldık. Bununla birlikte arz talep dengesizlikleri ve sonra da tedarik zincirinin sorunlarıyla ortaya çıkan büyük bir belirsizlik dönemi yaşadık. Sonrasında ise bu sefer de Rusya- Ukrayna savaşının getirdiği ve en çok da Avrupa'nın etkilendiği büyük bir arz güvenliği krizi ortaya çıktı. Bu süreçte yeni dengelerin kurulmasına şahitlik ediyoruz, bildiklerimiz var, daha bilemediklerimiz var ve bunları da tahmin etmeye çalışıyoruz” dedi. 

TÜRKİYE PERSPEKTİFİNDEN YAŞANANLAR

Yaşananları Türkiye perspektifinden de değerlendiren Tek, “Bir taraftan risk unsurları var ama bir taraftan da yeni fırsat alanları belirdiğini gözlemliyoruz. Ortaya çıkan risklerin yönetilmesinde hem de fırsatların daha iyi anlaşılmasında ve bu fırsatların yakalanmasında analitik bazı öngörüler geliştirmek son derece kıymetli. IICEC'in hazırlamış olduğu Türkiye Enerji Öngörüleri, yakın zamanda Türkiye’nin yenilenebilir enerji görünümü çalışması alanındaki öncü çalışmalardan birisi oldu. Bu çalışma; Türkiye'nin yenilenebilir enerjide ve ilgili teknolojilerde enerji güvenliği, temiz enerji dönüşümü, rekabetçi ve teknoloji odaklı sanayi gelişimi için çok boyutlu fırsatlar sunan; yüksek büyüme potansiyelinin de değerlendirilmesi için insan kaynağı gelişimi de dahil olmak üzere paydaşlara 7 somut öneri sunuyor” ifadesini kullandı.