TEİAŞ 2023’te desteklenecek santralleri belirledi 

TEİAŞ, toplam 50 kömür, doğal gaz ve hidroelektrik santralin 2023 yılında kapasite mekanizmasından yararlanacağını açıkladı.

Enerji Günlüğü - 2023 yılında piyasa şartlarında çalışması zorlaşan 50 kömür, doğal gaz ve hidroelektrik santrali Kapasite Mekanizmasından yararlanacak. 

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), 2023 yılında Kapasite Mekanizmasından yararlanmak üzere 17.10.2022 tarihi mesai bitimine kadar başvuru yapan santrallerin başvurularının değerlendirme sürecinin tamamlandığını duyurdu. TEİAŞ’ın yayınladığı 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren kapasite mekanizmasına dâhil edilecek santraller listesine göre, 2023 yılında 14 yerli kömür yakıtlı santral, 9 ithal ve yerlik kömür yakan elektrik santrali, 15 ithal doğal gaz yakıtlı santral, 2 ithal ve yerli doğal gaz yakıtlı santral ve 10'u hidroelektrik santralleri olmak üzere toplamda 50 santral kapasite mekanizması uygulaması kapsamında verilen destekten yararlanacak.

3 SANTRAL ADAY LİSTESİNDE

Ayrıca 2023 yılında kapasite mekanizmasına dahil edilecek aday santraller arasında 2 ithal doğal gaz yakıtlı santral ile bir yerli kömür yakıtlı santral bulunuyor. Bu santraller, Ankara DGKÇS, İç Anadolu DGKÇS ve Kemerköy Termik Santrali olarak listelendi.

KAPASİTE MEKANİZMASI NEDİR?

Türkiye'nin elektrik üretim altyapısı açısından kritik öneme sahip olsa da piyasa şartlarında ayakta kalmakta zorlanan santrallere sağlanan kapasite mekanizması desteği, santrallere yaptıkları üretimden bağımsız olarak, kurulu kapasiteleri oranında bir ödeme yapılmasını düzenliyor. Kurulu güç, yani megavat (MW) başına ödeme tutarları, doğalgaz, hidroelektrik ve kömür santrallerinde farklı farklı belirlenmiş durumda. Bu desteklerden, yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizması (YEKDEM) kapsamı dışında kalan hidroelektrik santraller ile yerli kömür yakan termik santrallerin yanında, sistem dengeleyici karakterleri nedeniyle ithal yakıt kullanmasına rağmen bazı doğalgaz çevrim santralleri de yararlanıyor. İlgili santrallere, piyasa şartlarında maliyetleri tutturup üretim yapamasalar bile aylık olarak belli miktarda kapasite mekanizması ödemesi yapılıyor. 

Enerji Günlüğü