Enerji Günlüğü - Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ilan edilen Konya'nın Karapınar ilçesindeki 60 milyon metrekarelik alana kurulacak güneş panellerinin bir metrekaresi, sahibine yılda 120 lira kazandıracak. Karapınar'da Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nin kurulması ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararı, 8 Eylül 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu karar uyarınca, çölleşmenin hakim olduğu, tarıma elverişli olmayan 60 milyon metrekarelik bölgede kurulacak tesislerde, güneş enerjisinden elektrik üretilecek. ''Enerji Vadisi'' olarak da nitelendirilen bu alanda, güneş enerjisi paneli ya da rüzgar tribünü üretimi yapacak tesisler kurulabileceği gibi, isteyen firma; ABD'deki Silikon Vadisi'nde olduğu gibi, yenilenebilir enerji teknolojisi üretimini de bu vadide geliştirebilecek. Karapınar'a ''Güneş enerjisi tarlası'' kurmak isteyen firmalara, merkezi Konya'da bulunan Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) bünyesindeki Destek Ofisi de yardımcı oluyor. MEVKA Enerji Sorumlusu Mücahit Kınalı, yaptığı açıklamada, Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nin enerji yatırımıyla ilgilenen firmalar için cazip fırsatlar sunduğunu söyledi.
FİRMALAR TEST ÇALIŞMALARINA BAŞLADI
Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'ne ilk etapta kurulması planlanan güneş panellerinden yılda yaklaşık 124 GWh elektrik üretilmesinin öngörüldüğünü ifade eden Kınalı, şunları kaydetti: ''Şu ana kadar bölgeye enerji yatırımı yapmak isteyen 2 firma bize başvuruda bulundu. Toplam 5 firma, yatırım mevzuatı gereği Karapınar'da 6 ay sürecek test çalışmalarına başladı. Devlet, buraya yatırım yapacak firmalara 10 yıl elektrik alım garantisi de veriyor. Alım fiyatı ise 0,13 dolar cent/kWsaat... Bir metrekarelik enerji panelinin üreteceği elektriğin yatırımcıya yıllık getirisi yaklaşık 120 lira civarında olacak. Tarıma elverişli olmayan bir arazide metrekareden, yatırım giderleri hariç, 120 lira ve üzerinde bir gelir, oldukça karlı bir kazançtır. Bu nedenle çok sayıda firma, Karapınar'a güneş enerjisi santrali kurmak istiyor.''
Kınalı, Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nin konum itibariyle Türkiye'nin en iyi güneş alan 5 bölgesinden biri olduğunu; burada hazır altyapı üzerine kurulacak toplam yatırımların Türkiye'nin bugünkü elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 8'ini karşılayabileceğini sözlerine ekledi.