Tarımsal amaçlı yenilenebilir kaynak tesislerine hibe verilecek

Tarımsal faaliyeti destekleyici yenilenebilir enerji yatırımları, kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında hibe desteği alabilecek.

Enerji Günlüğü - Tarımsal faaliyeti destekleyici jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar kaynaklı yenilenebilir enerji yatırımları, kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında hibe desteği alabilecek. 

Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (2023/51), Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni Tebliğ, daha önceki çok sayıda tebliği de yürürlükten kaldırdı. 

Yeni Tebliğ, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında hibe olarak verilecek devlet desteklerini düzenliyor. Yeni düzenlemeye göre Tebliğ kapsamında kalan tarımsal üretim ve kırsal kalkınma faaliyetlerini destekleyici nitelikteki yenilenebilir enerji kaynakları kullanımına yönelik yatırımlara da hibe desteği verilebilecek.

PROJE TUTARI ÜST LİMİTİ 14 MİLYON LİRA

Jeotermal kaynaklara, biyogaza, güneş enerjisine ve rüzgâr enerjisine dayalı yenilenebilir enerji üretim (YEÜ) tesisi yatırımlarına, belli koşulları sağlamaları kaydıyla, hibe desteği verilebilecek. Tebliğde belirtilen tarıma dayalı ekonomik yatırım konularında hibeye esas proje tutarı; yeni tesis niteliğindeki başvurularda 14.000.000 lira; kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması niteliğindeki başvurularda 12.000.000 lira; kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon niteliğindeki başvurularda ise 10.000.000 lira üst limitini geçemeyecek. Hibeye esas proje tutarı alt limiti de 3.000.001 lira olacak ve bu limitin altındaki başvurular kabul edilmeyecek.

Tebliğde belirtilen kırsal ekonomik altyapı yatırım konularında hibeye esas proje tutarı da 3.000.000 lira üst limitini geçemeyecek. Hibeye esas proje tutarı alt limiti de 100.000 lira olacak ve bu limitin altındaki başvurular kabul edilmeyecek.

PROJE TUTARININ YÜZDE 50’Sİ HİBE EDİLECEK

Başvuruların kabul edilmesi halinde; hibeye esas proje tutarının %50’sine hibe yoluyla destek verilecek. Yatırımcılar hibeye esas proje tutarının %50’si oranındaki katkı payını, ayni katkıyı ve toplam tutara ait Katma Değer Vergisinin (KDV) tamamını kendi öz kaynaklarından temin etmekle yükümlü olacaklar. 

Yenilenebilir enerji olarak jeotermal kaynak kullanacak olan yatırımlarda jeotermal kuyu için hibe desteği verilmeyecek. 

TESİSİN ÜRETİMİ TÜKETİMİN YÜZDE 51’İNDEN AZ OLAMAYACAK

Yenilenebilir enerji olarak jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgâr enerjisi kullanılacak bütün yatırım konularında yenilenebilir enerji üretimi mevcut veya Tebliğ kapsamında kurulacak tesisin kapasite/ekspertiz raporunda hesaplanan yıllık enerji ihtiyacının en az %51’ini, en fazla %110’unu karşılayacak şekilde projelendirilmesi halinde hibe desteğinden faydalandırılacak. Elde edilen enerjinin, mevcut veya Tebliğ kapsamında kurulacak tesisteki enerji ihtiyacının %110’unu aşması durumunda ise elde edilen toplam enerji ile tesiste ihtiyaç duyulan enerji oranlanarak hibe ödemesi yapılacak. Bu oranların dışında kalan kısımlar ayni katkı olarak karşılanacak.

Yenilenebilir enerji olarak biyogaz, güneş ve rüzgâr enerjisi kullanılarak elektrik üretilecek bütün yatırım konularında enerjinin ulusal şebekeye bağlanması şart olacak. Hibe ödemeleri, kapasite/ekspertiz raporunda hesaplanan yıllık enerji ihtiyacının en az %51’inin, en fazla %110’unun karşılanması amacıyla bağlantı sözleşmesinde belirtilen kurulu güç üzerinden yapılacak.

Bağlantı sözleşmesinde belirtilen kurulu gücün, bağlantı izni ve ruhsatı veren kurumdan kaynaklanan sebeplerle projede %51’in altına düşmesi ve bu durumun da resmî belgelerle tespit edilmesi halinde, yenilenebilir enerji üretim tesisi başvurularında hibe sözleşmesi, teminat yatırımcıya iade edilerek feshedilecek. Yenilenebilir enerji üretimi, başvuruya esas yatırım projesinin bir ünitesi ise, projede enerji ünitesine ait giderler hibeye esas proje tutarından düşürülerek yatırımın geri kalan kısmı hibe desteği kapsamında değerlendirilecek.

ENH ALIMLARI YÜZDE 15’E KADAR KAPSAM İÇİNDE

Yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üreten tesisler hariç enerji nakil hattı satın alımları hibe desteği kapsamında yer almayacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üreten tesisler için ise enerji nakil hattı satın alımları hibeye esas proje tutarının en fazla %15’i ile sınırlı tutulacak. 

Kırsal ekonomik altyapı yatırımlarında şebekeden bağımsız (off-grid) sistemler de destek kapsamında olacak. Bu faaliyet kapsamındaki yatırımların başvuru sahibinin statüsüne bakılmaksızın kırsal alanda olması gerekecek. Üretilen enerjinin ulusal şebekeye bağlanması ise şart olmayacak. Bu destek sadece bitkisel üretim yapan aile işletmeciliği faaliyetleri ile yaylacı ve göçer faaliyetleri kapsamında arıcılık, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini kapsayacak. Makine, ekipman ve malzeme alımlarına ek olarak işletmelerin enerji talebini karşılamak amacıyla 5kW’a kadar şebekeden bağımsız (off-grid) sistem için projelendirme yapılabilecek ve yatırım uygulama alanı dışında kalan kablolama işlemleri uygun harcama olarak kabul edilmeyecek.

Şebekeden bağımsız (off-grid) sistemlerde bağlantı anlaşması istenmeyecek. İşletmelerin şebekeden bağımsız (off-grid) yenilenebilir enerji yatırımları için proje kontrol ve kabul yetkisi, il proje yürütme biriminde olacak. 

Şebekeden bağımsız (off-grid) sistemlerde yatırım yapılacak yerin ilgili kuruluş tarafından statik onayı verilmiş çatı üstü ya da arazi olmasında da hibe destekleri açısından bir engel söz konusu olmayacak. 

GES PANELLERİ BİRDEN FAZLA PARSELDE BULUNABİLECEK

Mevcut kapalı ortamda bitkisel üretim tesislerinde ve tarımsal amaçlı örgütlerin sulama hizmetlerinin gerektirdiği elektrik enerjisini temin etmek amaçlı yenilenebilir enerji üretim tesisi konulu başvurularda teknik gerekçelerinin açıklanması ve ilgili mevzuata aykırı olmaması şartıyla, güneş enerjisi panelleri, mülkiyeti veya kullanım hakkı başvuru sahibine ait olmak üzere yatırım yerine bitişik birden fazla parselde yer alabilecek. Bu durumda enerji nakil hattı yatırımcı tarafından ayni katkı olarak karşılanacak.