Taner Yıldız: Petrolde makul fiyat aralığı 95-100 dolar

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ham petrol fiyatlarında 95-100 dolar aralığının hem üretici hem de tüketici ülkeler...

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ham petrol fiyatlarında 95-100 dolar aralığının hem üretici hem de tüketici ülkeler için makul bir aralık olduğunu söyledi.
Bakan Taner Yıldız, Bloomberg HT televizyonunda canlı yayına katılarak enerji konusundaki soruları cevapladı. Türkiye'nin kredi notu artışının enerji sektöründe çok daha önceden satın alındığını belirten Yıldız, "Yeni portföyler çıkar mı çıkmaz mı bilmem. Ama 2011 yılında dahi gerçek durum, Fitch'in algısından çok daha ileride gidiyordu. Biz enerjide bunu yaşıyoruz. 2011 yılında sadece enerji sektörüne 4.1 milyar dolar direkt yabancı sermaye girdi. Bu yatırımı yapan ülke ve firmaların böyle bir rağbeti ve güveni göstermiş olmaları, projenin kendisi kadar önemlidir" diye konuştu.
Türkiye'nin nükleer enerji üretme projesinde Fukuşima'dan kaynaklanan bir zaman kaybı yaşadığını anlatan Taner Yıldız, "Bunu gerek 2. santralin yapımıyla alakalı anlaşmalarda gerekse üçüncü santralin yer seçimiyle ilgili çalışmalarda telafi etmemiz Lazım. Çin, Güney Kore, Japon ve Kanada ile bu çalışmaları yürütüyorduk. Hemen hemen somut teklifler haline gelmeye başladı" dedi. Yıldız, 2. nükleer santral ve 3. nükleer santralin yerini belirleme konusunda önümüzdeki ayın başında, yılbaşına doğru bir netleşme yaşanacağını ifade etti.
Nükleer santral yatırımının, 20-25 milyar dolarlık büyüklüğüyle, Türkiye tarihinin en büyük yatırımı olduğunu hatırlatan Bakan Taner Yıldız şunları söyledi: "Bunu Hazine garantisi olmadan yapacaksınız diyoruz. 10 yıl önce bunu söylesek gülerlerdi. Ama Türkiye öyle bir hale geldi ki ülkenin en büyük blok yatırımını, Hazine garantisi olmaksızın yaptırabiliyorsunuz. İşin bu yanını pek kimse göstermiyor. Bundan 10 yıl önce bu tür yatırımlar, üst üste kontr garantilerle yaptırılabiliyordu. O yüzden Nükleer enerji yatırımı, sadece enerjinin değil, Türkiye'nin geldiği noktanın da test edilmesi anlamına geliyor."

BU KIŞ DOĞALGAZ SIKINTISI BEKLEMİYORUZ
Enerji Bakanı Taner Yıldız, geçen kış yaşanan doğalgaz sıkıntısının bu yıl da gündemde olup olmayacağına ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Bakan Yıldız şöyle dedi: "Kış, adı üzerinde. Yaz gibi değil. Bahar gibi değil. Hava sıcaklıkları düşüyor. Doğalgaza ihtiyaç artıyor. Elektrikle alakalı farklı ihtiyaçlar oluşabiliyor. Geçtiğimiz kış son 62 yılın en soğuk kışını yaşadığımızı söyledi bize meteoroloji. Türkiye geçen kış bu testten geçti. Şimdiden bir kesinti, sıkıntı ihtimali görmüyorum. Tabii atmosfere açık bir iştir bu. Patlayan çatlayan, trafo bakımlarını yapmamıza rağmen kış şartlarında farklı etkilenen  yerler olabilir. Ama biz yine de bir sıkıntı görmüyoruz..."

LPG'DEKİ OYNAKLIK DIŞ PİYASALARDAN 
Enerji Bakanı Taner Yıldız, LPG fiyatlarında son zamanlarda yaşanan oynaklığın ham petrol ve türevleriyle ilgili diğer piyasalarla paralellik arz ettiğini anlattı. Petrol ve akaryakıtta tamamen açık bir piyasanın söz konusu olduğunu vurgulayan Bakan Taner Yıldız şu ifadeleri kullandı:
"Kamunun burada bir müdahalesi söz konusu değil. Benzin ve ham petrolün fiyatları dahil.. Diyelim ki Tüpraş fiyat artırdı, Akdeniz piyasası o oranlarda artmamışsa, ithalat yoluyla tedarik edilebiliyor bu ürün. Dolayısıyla kendi içinde kendini regüle edebilen bir piyasa kurguluyoruz. LPG konusu da benzeri bir durumda. Arz talep dengesinden kaynaklanan bir problem yaşanıyorsa, yurt içindeki piyasalar etkilenebiliyor. O yüzden Arap Baharı'nın bize çok ciddi maliyetlerle döndüğünü görüyoruz."

PETROLÜN GERÇEK FİYATI 95-100 DOLAR 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ham petrol fiyatlarının durumunu da değerlendirdi. Ham petrolde mevcut fiyatların olması gerekenden yüksek olduğunu ifade eden Yıldız, "Gerçek fiyatlara mutlaka çekilmeli petrol. 95-100/ dolarlık bir bandın, gerek üreticiler gerekse tüketiciler için son derece makul olduğu söylenebilir. Çünkü üreticlerin talep kazanıp da yeni yatırımlar yapacağı, tüketicilerin de büyüme hızlarını yavaşlatmadan ilerleyebilecekleri bir modele ihtiyaç var" diye konuştu.