Tancan: Türkiye’nin sıfır emisyon hedefinde dijitalleşme önemli

EPİAŞ başkanı Abdullah Tancan, yenilenebilir enerjinin azami kullanımı ve enerji verimliliği gibi konuların dijital teknoloji kullanımının yaygınlaşmasıyla mümkün olacağını kaydetti. 

Enerji Günlüğü - EPİAŞ başkanı Abdullah Tancan, dijitalleşmenin Türkiye’nin 2053 yılına kadar karbon emisyonunda net sıfır taahhüdünde önemli bir yer tutacağını söyledi.

  Kurumsal üyeleri arasında EPİAŞ’ın da bulunduğu Enerjide Dijitalleşme Derneği tarafından çevrim içi olarak düzenlenen “Dijital Enerji Forumu 22”de değerlendirmelerde bulunan EPİAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tancan enerji sektörünün teknolojik gelişmeler ve iklim değişikliğine yönelik politikalar sonucunda baş döndürücü bir dönüşüm sürecinden geçtiğini vurguladı. Yeni dijital teknolojileri yakından takip ettiklerini belirten Tancan, EPİAŞ’ın gerek piyasa faaliyetlerinde gerekse kurumsal iyileştirme faaliyetlerinde dijitalleşmeyi etkin bir şekilde kullanmaya özen gösterdiğini ifade etti. Konuşmasında Paris Anlaşması’na da değinen Tancan, dijitalleşmenin Türkiye’nin 2053 yılına kadar karbon emisyonunda net sıfır taahhüdünde önemli bir yer tutacağını belirtti.

“YENİLENEBİLİRİN GELİŞİMİ DİJİTAL TEKNOLOJİNİN YAYGINLAŞMASIYLA MÜMKÜN”

Yenilenebilir enerjinin azami kullanımı ve enerji verimliliği gibi konuların dijital teknoloji kullanımının yaygınlaşmasıyla mümkün olacağına dikkati çeken Tancan, bu alanlarda yapılan yatırımların ve altyapı çalışmalarının önemli hale geldiğini vurguladı.

“DİJİTALLEŞME PİYASALARIN İŞLEYİŞİNDE KİLİT UNSUR HALİNE GELİYOR”

Tancan, dijitalleşme ile birlikte sistemleri kontrol etmenin ve verimli kullanmanın mümkün olduğunun altını çizerek, “Üreten tüketicilerin ortaya çıktığı ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştığı bir ortamda artan elektrifikasyonla birlikte dijitalleşen enerji ve otomasyon sistemleri şebekelerin ve piyasaların işleyişinde kilit unsur haline gelmektedir. Bu ve benzeri birçok alanda yerli teknoloji ve iş modellerini üretebilmemiz ülkemizin dünyadaki yeri açısından oldukça önemli. Küresel ölçekteki rekabetçiliğimiz ve ulusal ölçekteki kalkınmamız için bu süreci tarihi bir fırsat olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.