Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Türkiye Jeotermal Kongresi’nin açılışında bir konuşma yaptı. Ekonomisi ve nüfusu ile büyüyen Türkiye’de enerji talebinin de sürekli bir artış gösterdiğini hatırlatan Tancan, Türkiye’nin birincil arzının 2023 yılı sonu itibarıyla 158.000.000 ton eşdeğeri petrol (TEP) olarak gerçekleştiğini, 2035 yılına kadar ise 205.000.000 TEP değerine ulaşmasının beklendiğini kaydetti.
Türkiye’de 2024 yılında yaklaşık 350 TWh elektrik üretildiğini hatırlatan Enerji Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, “Bu miktar toplam 115.975 megavat kurulu gücündeki elektrik üretim santrallerinden karşılandı. Kurulu gücümüz içindeki jeotermal tesislerin payı ise yüzde 1.5. Yaklaşık 1.734 MW jeotermal kurulu gücümüz var” dedi.
Jeotermal elektrik santrallerinin (JES) toplam elektrik üretimi içerisindeki payının yaklaşık yüzde 3.2 olduğunu kaydeden Tancan “Yani ürettiğimiz elektriğin yaklaşık 11.2 TWh’ını jeotermal santrallerimizden üretmiş olduk” diye konuştu.
2055’TE 1.406 TERAWATT ELEKTRİK
Türkiye’nin elektrik talebinin 2035 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 3.5 düzeyinde artarak 510 TWh seviyesine ulaşacağı öngörüsünü dile getiren Tancan “2035-2055 döneminde ise elektrik enerjisi talebinde yıllık ortalama artış oranının yüzde 5.2 düzeyine yükselerek 1.406 TWh saat seviyesine ulaşacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.
DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTMA ÇABASI
Abdullah Tancan, Türkiye’nin bütün politikalarının enerji arz güvenliğini sağlama, enerjide dışa bağımlılığı azaltma ve sera gazı emisyonlarını düşürerek 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşma doğrultusunda şekillendiğini vurguladı. Tancan, bu hedeflere ulaşabilmek amacıyla kaynakta ve teknolojide yerlileşme ve piyasada öngörülebilirlik başlıkları üzerine bina edilmiş milli enerji ve maden politikası ile daha çok yerli, daha çok yenilenebilir yaklaşımının benimsendiğini anlattı.
YERLİ KAYNAK, YERLİ EKİPMAN
Uygulanan teşvik mekanizmalarıyla sadece yenilenebilir kaynaklara dayalı kurulu gücün attırıldığını kaydeden Bakan Tancan, “Aynı zamanda yenilenebilir enerji teknolojilerinde kullanılan birçok aksam, bütünleştirici parça Türkiye’de üretilmeye başlandı. Verilen destekler sayesinde bugüne kadar 50 adet aksam tedarikçisi yaklaşık 350 adet alt tedarikçi imalatçısı kurulmuş ve bu işletmelerde yaklaşık 50.000 kişiye istihdam, daha doğrusu yeşil istihdam sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.
Jeotermal enerji tesislerinde de yaklaşık yüzde 55 yerlilik oranına ulaşıldığını kaydeden Bakan Tancan, “Jeneratör, güç elektroniği, gaz türbini, egzoz sistemi, yağlama sistemi, hız kontrol sistemi ve buhar enjektörü gibi aksamlar yerli üretilebilir hale gelmiştir” dedi.
Mehmet KARA - Enerji Günlüğü