TANAP’ta Çin ve Hintli boru üreticileri uyarısı

Enerji Günlüğü – TANAP projesinde yer alan Çin ve Hintli boru üreticilerine dikkat çekilerek çelik sektöründe yerli üreticilerin korunması istendi.Çelik...

Enerji Günlüğü – TANAP projesinde yer alan Çin ve Hintli boru üreticilerine dikkat çekilerek çelik sektöründe yerli üreticilerin korunması istendi.

Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, dünya ülkelerinin kendi sanayicilerini korumak için aldığı ticari önlemlerin Türk çelik sektöründe de örnek alınması ve yerli üreticilerin korunması gerektiğini belirtti. Türkiye için stratejik öneme sahip TANAP projesini örnek gösteren Ekinci, ihaleye teklif verenler arasında adil ticaret yapmadıkları gerekçesiyle pek çok gelişmiş ülke pazarına dahi sokulmayan Çin ve Hintli boru üreticilerinin de yer aldığı konusunda uyardı.

Ekinci, “Azerbaycan ve Türkiye için stratejik önemde olan bu projede, boru hattında kullanılacak ürünlerin kalite ve güvenilirliği, zamanında tedarik edilebilmesi, teknik destek seviyesi gibi konularda Türk çelik sektörünün Hindistan ve Çinli rakipleri karşısında tartışmasız üstünlükleri vardır. Bu üstünlükler bu gibi önemli projelerde zaten üreticilerimizi tercih sebebi yapabilmektedir. Ancak yine de büyük bir kısmı ülkemiz topraklarından geçen bu tür dev projelerden, devlet teşvikli ve dampingli ucuz fiyat politikalarıyla pay almaya çalışan yabancı üreticilere de bu fırsatın tanınmaması gerektiğini düşünüyorum, kamu yönetiminin de buna fırsat vermemek için gerekli tedbirleri alacağına inanıyorum.” dedi.

TÜRK ÇELİK SEKTÖRÜ’NE 18 DAVA AÇILDI

Türk çelik sektörü farklı ülkelerin açtığı “Ticaret önlemleri soruşturmaları” ile büyük bir mücadele içinde. Sektöre, 2010 yılından itibaren 13 ülkeden 18 ayrı dava açıldı.Bu davaların büyük bir kısmı kapanırken 7’si halen devam ediyor. Örneğin; ABD yerli üretici şikayetleri üzerine OCTG (Petrol ve Gaz Kuyu Boruları)’na yönelik olarak 9 ülke için anti-damping ve telafi edici vergi soruşturması başlattı. Başlatılan bu davalar neticesinde Türk çelik üreticileri de belirli oranlarda vergilere maruz kaldı. Kanada ise aynı şekilde Çin, Güney Kore ve Türkiye’den ithal edilen inşaat demiri ve boru ürünlerine yönelik anti-damping ve telafi edici vergi soruşturması başlatma kararını açıkladı. Önümüzdeki dönem içerisinde ise dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeni ile korumacılık duvarlarını yükseltmek isteyen ülkeler tarafından daha fazla dava açılması bekleniyor.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Gerek ABD’de, gerekse Kanada’da başlatılan soruşturmalar özünde Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarını suistimal ederek açılan davalardır. Misal, ABD’de alınan ara kararda, 10 yılı aşkın süre önce özelleştirilmiş ve şu anda ülkemizin en büyük sac üreticisinin devlet kontrolünde olduğu ve müşterilerine piyasa altı fiyat verdiği yönünde mesnetsiz iddialar gerekçe gösterilmiştir. DTÖ kurallarına harfiyen uyan Türk çelik sektörünün böylesine düzmece gerekçelerle engellenmeye çalışılması üzücüdür ve bu tip hukuksuzluklara karşı sonuna kadar mücadelemizi sürdürmekte kararlıyız. Ne var ki şu da bir gerçektir: Dünyada yaşanan ekonomik kriz sonucunda ülkeler kendi sanayilerini desteklemek için koruma duvarlarını yükselttiler. Bundan Türkiye’nin alacağı dersler vardır. Adil ve gerçekçi temelde Türkiye de kendi yerel üreticilerini korumak yönünde adımlar atmalıdır” dedi.

TANAP: BORU İHALESİ EŞİT VE ŞEFFAF