TANAP’a Uluslararası Çevre Ödülü

TANAP, Birleşik Krallık merkezli The Green Organisation tarafından Green World Awards (Yeşil Dünya Ödülleri) “En İyi Çevresel Uygulamalar” kategorisinde ödüle layık görüldü.

Enerji Günlüğü - TANAP, Birleşik Krallık merkezli The Green Organisation tarafından Green World Awards (Yeşil Dünya Ödülleri) “En İyi Çevresel Uygulamalar” kategorisinde ödüle layık görüldü.

Hazar doğalgazını Gürcistan üzerinden Türkiye’ye, oradan da Avrupa’ya aktarmak üzere geliştirilen Güney Gaz Koridoru’nun Türkiye ayağı TANAP, sürdürülebilirlik yaklaşımıyla aldığı ödüllere bir yenisini ekledi. 

TANAP dünya çapında en başarılı çevre uygulamalarını tanıtmak, ödüllendirmek ve geliştirmek üzere kurulan ve dünyanın en prestijli ödül organizasyonlarından biri olan Birleşik Krallık merkezli The Green Organisation tarafından, Green World Awards (Yeşil Dünya Ödülleri) “En İyi Çevresel Uygulamalar” kategorisinde ödüle layık görüldü. 

TANAP 2019 yılı içinde ayrıca, Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları kapsamında uygulanan projelerle, ABD merkezli The Communitas “Toplum Hizmeti ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk” ödülü ile “Sürdürülebilirlik” ödülünü de kazanmıştı.

YEŞİL DÜNYA ÖDÜLLERİ NEDİR? 

Çevre koruma hedefli projelerin değerlendirildiği Yeşil Dünya Ödülleri, 1994 yılından bu yana düzenleniyor. Amacı çevresel performansı artırmak, kaynakların verimli kullanımını teşvik etmek, kurumların rekabetçiliğini geliştirmek ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine destek olmak olan ödül programı, tüm dünyada özel sektör, kamu kuruluşu ve ulusal hükümetler bazındaki başvuruları çevresel, sosyal, ekonomik fayda, inovasyon, nicel etki, geleceğe yönelik geliştirme planları ve üst kademe çalışanların katılımı gibi kriterler üzerinden değerlendiriyor. 

Doğal ve kültürel kaynakların korunmasına katkıda bulunmayı amaçlayan çalışmaları ve Türkiye’de çevre yönetiminde hayata geçirdiği birçok yeni uygulama ile ulusal ve uluslararası standartları belirleyen rolüyle öne çıkan TANAP, ödülünü Eylül ayında düzenlenecek uluslararası törenle alacak. 

TANAP’IN DOĞA, KÜLTÜR VE BİLİME KATKISI 

TANAP güzergahında çevrenin korunmasına yönelik örnek çalışmalarının yanı sıra, Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) kapsamında boru hattı güzergahı üzerinde karasal ve sucul habitatlarda çalışmaları sırasında tespit edilen 10 adet eklem bacaklı türü ve 1 adet bitki türü olmak üzere, toplamda 11 yeni canlı türü bilim dünyası literatürüne kazandırıldı. Boru hattı güzergahında belirlenen 67 karasal ve 27 sucul kritik habitat için hazırlanan Biyoçeşitlilik Eylem Planı’nın yanı sıra, bir Biyoçeşitlilik Dengeleme Stratejisi de hazırlanarak ilk defa bir boru hattı projesinde uygulamaya konuldu. TANAP Projesi ÇSED çalışmaları kapsamında ayrıca, Türkiye’de ilk kez hazırlanan EUNIS 3. Seviye Habitat Haritası’nın bundan sonraki çalışmalara yol gösterecek düzeyde, geniş bir veritabanı oluşturmasına olanak sağladı.

TANAP boru hattının yapımı sürecinde doğal kaynakları korumak amacıyla nebati toprak koruma, biyorestorasyon, hidromalçlama, translokasyon, transplantasyon, kanal kazısız nehir geçişleri gibi ileri teknik koruma yöntemleri uygulandı. 

Kültürel mirası koruma faaliyetlerinde ise inşaat öncesi çalışmalarda 106 adet, inşaat çalışmalarında ise 48 adet olmak üzere toplan 154 adet daha önce hiç bilinmeyen arkeolojik alan gün yüzüne çıkarıldı.

Erzurum’da keşfedilen Alaybeyi arkeolojik sahasında elde edilen veriler ile bölge tarihi yeniden yazılırken bu keşifle birlikte, Kuzeydoğu Anadolu bölgesindeki yerleşimler için bilinen en eski tarih, 550 yıl daha geriye çekilerek MÖ 4750 olarak güncellendi.