TANAP Projesi için 9 milyar Dolar yatırım öngörülüyor

Enerji Günlüğü- Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna göre proje için yaklaşık...

Enerji Günlüğü- Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna göre proje için yaklaşık 9 milyar Dolar’lık yatırım öngörülüyor.

ÇED RAPORU OCAK AYINDA SUNULDU

Proje için Çınar Mühendislik tarafından hazırlanan ve Çevresel Etki Değerlendirme ve İzleme Genel Müdürlüğü’ne Ocak ayında sunulan ÇED başvuru dosyasının incelemeleri devam ediyor. 

Proje için hazırlanan Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme (ÇSED) raporu, boru hattının tasarım aşamasında başlayıp, inşaat, işletme ve işletmenin sonlandırılması aşamalarında oluşabilecek başta fiziksel, biyolojik, kültürel olmak üzere tüm çevresel, sosyal ve sosyo-ekonomik etkilerin ortaya konulması, yerel mevzuat ve uluslararası standartlar çerçevesinde, gerekli tedbirlerin alınması konularını inceledi.

21 İLDE HALKIN KATILIMI TOPLANTILARI DÜZENLENDİ

25 Şubat-11 Mart 2013 tarihleri arasında Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli İllerinde (21 İlde) “Halkın Katılımı Toplantıları” ve 14 Mart 2013 tarihinde “Kapsam ve Özel Format Belirleme” toplantısı gerçekleştirildi.

İncelemelerin tamamlanması ardından proje için nihai ÇED Raporu hazırlanacak ve uygun görülmesi halinde ÇED Olumlu kararı verilecek.

İLK GAZ AKIŞININ 2018 YILINDA BAŞLAMASI HEDEFLENİYOR

49 yıl işletilecek doğalgaz boru hattı projesinin 2014 yılı sonunda inşaatına başlanması ve 3 yıl sonra 2018 yılında ilk gaz akışının başlatılması öngörülüyor.

TANAP Projesi ile ilk etapta (2020) yıllık 16 milyar m3’lük doğal gazın akışı ve bunun 6 milyar m3’lük bölümü, Eskişehir ve Trakya bölgesindeki 2 noktadan ulusal şebekeye bağlanarak, Türkiye’de kullanılması hedefleniyor.

TANAP için öngörülen 4 aşamanın ilki 2018'de ilk gazın akışıyla gerçekleştirilecek olup, ikinci aşamada 2020'de yıllık 16 milyar m3 olacak kapasitenin, üçüncü aşama olan 2023'de 23 milyar m3, dördüncü ve son aşama olan 2026'da 31 milyar m3 seviyesine ulaşması hedefleniyor.

BORU HATTI’NIN UZUNLUĞU 1.900 KM

Türkiye’nin Gürcistan sınırından (Ardahan ili Posof İlçesi) başlayarak, Yunanistan (Edirne İli İpsala İlçesi) ve/veya Bulgaristan sınırındaki (Kırklareli İli, Kofçaz İlçesi) son bulacak boru hattının yaklaşık uzunluğu 1.900 km olarak belirlendi. Yunanistan bağlantısı ise yaklaşık 67 km olacak.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı projesi, TANAP Doğalgaz İletim A.Ş. şirketi tarafından, Gürcistan-Türkiye sınırından başlayarak sırasıyla Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli İl sınırları içerisinden geçerek, Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarında sonlanacak hattın tesis edilmesi ve işletilmesi planlanıyor. 

Yapımı planlanan doğalgaz boru hattı, Marmara Denizi geçişi sonrasında Çanakkale İli içerisinde iki kola ayrılarak devam edecek. Boru hattının bir kolu Edirne üzerinden Yunanistan’a giriş yapacak. Diğer kolu ise Tekirdağ – Kırklareli üzerinden Bulgaristan’a giriş yapacak.

BORU ÇAPI KARALARDA 56 İNÇ, DENİZLERDE 36 İNÇ

TANAP’ın boru çapı karada 56 inç olup, Marmara Denizi geçişinde ise 18 km’lik 2 adet 36 inç olarak planlandı.

8 KOMPRESÖR İSTASYONU YAPILACAK

Giriş noktasında 1 ve hat boyunca 7 adet olmak üzere toplamda tahmini 8 adet kompresör istasyonu yapılması planlanıyor. Bunlar, Ardahan, Erzurum, Gümüşhane, Sivas, Yozgat, Eskişehir, Bursa, Kırklareli illerinde yapılacak.

Kompresör istasyonuna ek olarak kurulacak diğer yer üstü tesisleri pig istasyonları, blok vana istasyonları, off-take yapıları, katodik koruma sistemleri ve ölçüm istasyonu olacak. 

Boru hattı ve tüm yerüstü tesislerinin inşa edilmesi için kamp sahaları, geçici boru depolama alanları, elektrik iletim hatları, ulaşım yolları vb. geçici inşaat tesisleri yer alacak.