TANAP Ortaklar Anlaşması imzalandı

Enerji Günlüğü - İngiliz petrol şirketi BP ve Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), Ankara’da TANAP Ortaklar Anlaşması’nı...

Enerji Günlüğü - İngiliz petrol şirketi BP ve Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), Ankara’da TANAP Ortaklar Anlaşması’nı imzaladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, SOCAR, BP, BOTAŞ ve TANAP’tan üst düzey yetkililerin yanı sıra enerji bürokrasisinin bir araya geldiği törende, SOCAR Yatırımlar ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve TANAP Yönetim Kurulu Üyesi Elshad Nassirov ve Güney Gaz Koridoru Şirketi Genel Müdürü Afgan İsayev de hazır bulundu.

Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinin enerji arz güvenliğinin sağlanması ve arz çeşitliliği yaratılması bakımından büyük önem taşıyan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nde Ortaklar Anlaşmasının imzalanması sonrasında ortaklık payları; GÜNEY GAZ KORİDORU ŞİRKETİ (SGC) yüzde 58, BOTAŞ yüzde 30 ve BP yüzde 12 olarak belirlendi.

TANAP kapsamında Türkiye’ye ilk gaz akışının 2018’de başlaması planlanmakta olup, başlangıç için yıllık 16 milyar metreküp olacak taşıma kapasitesinin, kademeli olarak önce 24 milyar metreküpe ve ardından 31 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor. Projenin ana tedarik kaynağını oluşturacak olan Azerbaycan’ın Şah Deniz-2 Doğal Gaz Sahası, halen BP’nin liderliğini yaptığı ve TPAO’nun yüzde 19 hissesi ile ikinci büyük ortak olarak yer aldığı uluslararası bir konsorsiyum tarafından geliştiriliyor. 1850 km uzunluğu ile Güney Gaz Koridoru olarak adlandırılan 45 milyar dolarlık gaz tedarik zincirinin en uzun bölümünü oluşturan TANAP'ın, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP)’ndan teslim alacağı doğal gazı 2020 yılı başından itibaren Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı’na (TAP) bağlanarak Yunanistan, Arnavutluk ve İtalya üzerinden Avrupa'ya ulaştırması hedefleniyor.

Türkiye’nin Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 il, 67 ilçe ve 600 köyden geçerek Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacak ve bu noktadan itibaren Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacak olan TANAP’ta, geçtiğimiz Ekim ayında imzalanan Ana Hat Boruları Alım Sözleşmeleri çerçevesinde toplam kapsamın yüzde 80’inin Türk üreticiler tarafından tedarik edilmesi ve yine geçtiğimiz Aralık ayında imzalanan Karasal Boru Hattı İnşaat Sözleşmeleri kapsamında boru hattının Gürcistan-Türkiye sınırından Eskişehir’e kadar olan 56 inç çapındaki 1334 km’lik bölümünün üç lot halinde, aralarında Türk ve Azeri müteahhitlerinin çoğunluğu oluşturduğu firmalar tarafından inşa edilmesi kararlaştırılmıştı.

PROJEDEN PİŞMAN DEĞİLİZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız törende yaptığı konuşmada, 17 Martta Kars'ta TANAP projesinin temelinin atılacağını belirterek, Petroldeki fiyat düşüşü nedeniyle TANAP projesinden pişman olmadıklarını söyledi.

Türkiye'nin siyasi istikrarını korudukça TANAP Projesi önünde engel olmayacağını ifade eden Yıldız, TANAP'ın sadece ekonomik değil stratejik bir proje olduğunu belirtti. Ayrıca Yıldız, projenin çevreye herhangi bir zarar vermeden gerçekleştirileceğinin de altını çizdi.

Yıldız, TANAP ve Türk Akımı arasında rekabetin söz konusu olmadığını belirterek, her ikisinin de tam kapasiteleriyle kullanılan projeler olduğunu ifade etti.Macaristan'ın TANAP'tan doğalgaz almayı istediğini de sözlerine ekledi.