“TANAP, doğalgaz fiyatlarını aşağıya çekecek

Enerji Günlüğü- Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) Bilim ve Uzmanlar Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Aras, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP)...

Enerji Günlüğü- Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) Bilim ve Uzmanlar Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Aras, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ile Türkiye'nin alternatif bir enerji kaynağına sahip olacağını, bunun da ileriki aşamada doğal gaz fiyatlarını aşağı yönde etkileyeceğini belirtti.

HASEN'den yapılan açıklamaya göre, HASEN, Güney Gaz Koridoru'nun en önemli ayağı TANAP ile Trans Adriyatik Boru Hattı Projesi'nin (TAP) masaya yatırıldığı bir toplantı düzenledi.

“TANAP’IN MALİYETİ 10 MİLYAR DOLAR”

HASEN Bilim ve Uzmanlar Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Aras, toplantıda yaptığı konuşmada, enerji alanı içerisinde Güney Gaz Koridoru'nun önemli bir yer tuttuğunu ve Türk dış politikasının merkezinde Türkiye'nin bir "enerji hub"ı olması hedefi bulunduğunu ifade etti.

Türkiye'nin ekonomik ve siyasi önemini artıran TAP ve TANAP projelerinin ülkeye faydasının çok yönlü olduğunu belirten Aras, "Şu anda projelerin finans modelleri üzerinde çalışılıyor. TANAP'ın 10 milyar dolarlık bir maliyeti söz konusu. Güney Gaz Koridoru'nun maliyeti toplamda 50 milyar dolar civarında. TANAP projesinde Türkiye’nin projedeki ortaklığı yüzde 20, Azerbaycan'ın ise yüzde 80 oranında. Ayrıca geçtiği ülkelerde muazzam istihdam oluşturacak bir proje. Doğrudan inşaat sektörüne de katkısı var. Hepsinden önemlisi Avrupa'ya gidecek yeni bir enerji hattının Türkiye üzerinden geçmesi. Bölgede yeni enerji aktörleri ortaya çıkıyor" değerlendirmesinde bulundu.

“TÜRKİYE 4 MİLYAR DOLAR GELİR ELDE EDECEK”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın öngörüsüne göre proje gerçekleştirildiğinde Türkiye'nin 4 milyar dolar civarında gelir elde etmiş olacağını aktaran Aras, "Bu da Türkiye'nin bu konuda sıkı pazarlık edeceğini gösteriyor. TANAP ile Türkiye alternatif bir enerji kaynağına sahip olacak. Bu da ileriki aşamada doğal gaz fiyatlarını aşağı yönde etkileyecek" ifadelerini kullandı.

“GEÇTİĞİ BÖLGEDE 30 BİNE YAKIN İSTİHDAM OLUŞACAK”

HASEN Bilim ve Uzmanlar Kurulu Koordinatörü Efgan Niftiyev de TANAP'ın, geçtiği bölgede tahmini olarak 30 bine yakın yeni istihdam oluşturacağını, Türkiye'nin önemli bir enerji geçiş noktası olması için bir altyapıya ihtiyacı olacağını ve Kuzey Irak'taki gaz kaynaklarının da buraya dahil olma ihtimali bulunduğunu kaydetti.

HASEN Akademik İşler Koordinatörü Emin Akhundzada ise Güney Gaz Koridoru'nun Türkiye'nin elini büyük ölçüde güçlendireceğini belirterek, Türkiye petrolün yansıra doğal gaz nakli konusunda da bölgede hub olmak istiyor. Bu noktada Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı Türkiye için önemli bir referans kaynağı olmakta" ifadelerini kullandı.