TABGİS Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ni yargıya taşıdı

TABGİS Başkanı Murat Bilgin, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile ilgili çok fazla cevaplanmamış soru olduğunu belirterek, yanlış olarak değerlendirdikleri noktaların iptali için iki ayrı dava açtıklarını açıkladı.

Enerji Günlüğü - Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Başkanı Murat Bilgin, bayilerin gündeminde şu an ilk sıralarda yer alan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bilgin, amacı kayıp-kaçağı önlemek olan hiçbir sisteme karşı olmadıklarını, ancak Tebliğ bir yıl önce yayımlanmasına rağmen kılavuz ve maliyetlerin çok kısa bir süre önce açıklanması nedeniyle sistemin kurulumu ve işletilmesiyle ilgili doğru bulmadıkları noktalardaki itirazlarının da ancak oluşturulabildiğini söyledi.

Dört pompası olan bir bayiye sistemin sadece kurulum maliyetinin en az 850.000 TL civarında olacağını söyleyen TABGİS Başkanı, bayilerin böyle bir maliyeti kaldıracak durumda olmadığını belirtti. Sistemin kurulum ve işletilmesiyle ilgili olarak başta maliyetler, kılavuz ve taahhütname açısından tespit ettikleri sorunlara da değinen Bilgin, “Bugüne kadar kayıt dışı uygulamaların önüne geçilmesi için onlarca uygulamayı hayata geçirdik. Ama hiçbirinde böyle bir taahhütname imzalamadık” diyerek,  UTTS dahilinde yanlış olarak değerlendirdikleri noktaların iptali için iki ayrı dava açtıklarını sözlerine ekledi.

“ÖZEL ARAÇLAR NEDEN SİSTEME DAHİL EDİLDİ?"

Vergi kaybının önlenmesi için yürürlüğe konulacak bir sisteme vergi mükellefi olmayan özel araçların neden dahil edildiğini de anlayamadıklarını kaydeden TABGİS Başkanı, UTTS’nin amacının dışına çıktığını, kapsamın genişletilmesi nedeniyle burada kamusal bir zararın da oluşacağını belirtti.  

UTTS için ekipman ve kurulum maliyetinin yanı sıra bayilerin her yıl yıllık hizmet bedeli ödeyeceklerini de anımsatan TABGİS Başkanı, bu yıl 50.000 TL olarak belirlenen hizmet bedelinin her yıl enflasyon oranında artacağını bayilerden böyle bir bedelin de alınmasını istemediklerini kaydetti. 

“SİSTEM İLE İLGİLİ ÇOK FAZLA CEVAPSIZ SORU VAR”

UTTS ile ilgili çok fazla cevapsız soru olduğuna dikkat çeken Bilgin, “Şu soruyu hep soruyoruz. Madem UTTS sistemi gelecekti o zaman yeni nesil ÖKC’leri neden kullanmaya başladık, aynı amaca hizmet eden bu yatırımı neden yaptık? Bunun arkasından sorularımız devam ediyor. Neden istasyonlarda bulunan antenlerimizi kullanmıyoruz. Neden mevcut TİM’leri kullanmıyoruz. Buna benzer bir sürü soru var ve bunları devamlı Darphane’ye iletiyoruz” şeklinde konuştu.

“UTTS’DE KAMU-SEKTÖR İŞ BİRLİĞİ SINIFTA KALDI”

UTTS konusunda kamunun sektör temsilcileriyle iletişiminde kopukluk yaşandığını ifade eden Bilgin, kamu-sektör işbirliğinin sınıfta kaldığını söyledi. Darphane’nin toplantıları; dağıtıcılar, bayiler ve tedarikçilerle ayrı ayrı yaptığını kaydeden Bilgin, “Bir çok toplantıya bu uygulama için yatırım yapacak taraf olmamıza rağmen ya çağrılmadık ya da çağrıldığımız toplantılarda ilgili tüm tarafları bir arada göremedik. Oysa en başından tüm toplantılar sektörle yapılsaydı şu an çok farklı bir noktada olurduk” diyerek bu durumun hem uygulamanın yanlış yönlendirilmesi, hem de zamanlamanın yönetilememesi açısından sorun teşkil ettiğini belirtti.

UTTS uygulama kapsamının 21 Eylül 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğ ile genişletildiğini belirten Bilgin, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren vergi mükellefi olsun olmasın trafiğe çıkacak tüm yeni araçların ve aracında dağıtıcıdan aldığı taşıt tanıma sistemi kurulu olan bireysel araçların da UTTS’ye dahil olacağını, dolayısıyla istasyonlarda söylendiği gibi tek pompaya sistemin takılmasının yeterli olmayacağını ifade etti.