Suudiler yenilenebilir hedefini küçülttü

Suudi Arabistan, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjiye dayalı kurulu gücünün 9500 MW’ye ulaşmasını hedefliyor.

Enerji Günlüğü - Suudi Arabistan, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjiye dayalı kurulu gücünün 9500 MW’ye ulaşmasını hedefliyor. 2012’de açıklanan hedef 41000 MW idi. 

Dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan, bu yıldan itibaren yenilenebilir enerjiye yoğun yatırım yapacak. Riyad yönetiminin açıkladığı Suudi Arabistan – Vizyon 2030 projeksiyonuna göre ülkede 9 bin 500 MW’lik yenilenebilir enerji yatırımı planlandı. 

Suudi Arabistan ağırlıkla güneş ve rüzgar enerjisi yatırımlarına yoğunlaşacak. Konuya ilişkin açıklamada ülkenin çok yüksek güneş ve rüzgar enerjisi potansiyeline sahip olduğu belirtildi. 

Suudi Arabistan’ın enerji talebinin 2030 yılında bugünkünün 3 misline ulaşması öngörülüyor. Bunu karşılayabilecek bir alt yapıyı oluşturma hedefi doğrultusunda yenilenebilir kaynaklara dayalı 9500 MW’lik bir kurulu güce ulaşılması hedeflendiği ifade ediliyor. 

AR-GE’YE DE HARCAMA YAPILACAK

Suudi Arabistan Vizyon 2030 belgesinde, hedeflenen kurulu güce nasıl ulaşılacağı konusunda ayrıntılı bir takvim verilmiş değil. Buna karşılık, strateji planında yenilenebilir enerji sektörüne yönelik üretim ve Ar-Ge çalışmaları da yer buluyor. 

ÖZEL SEKTÖR DEVREYE GİRİYOR

Suudi Arabistan’ın açıkladığı yeni program “King Salman Renewable Energy Initiative” çatısı altında gerçekleştirilecek. Bu da yenilenebilir enerji için yasal çerçevenin oluşturulup özel sektörün de plana katılımının sağlanması anlamına geliyor. 

NÜKLEER’DEN SÖZ EDİLMİYOR

Suudi Arabistan’ın yeni vizyon belgesinde nükleer enerjiden hiç bahsedilmemesi dikkat çekti. 2012 yılında Suudi Arabistan 2032 yıllına kadar 17 bin MW’lik nükleer enerji ve 41 MW’lik güneş enerjisi kurulu gücü hedeflediğini açıklamıştı. 

YILDA 700 MW’LİK YENİLENEBİLİR GÜÇ

2030 yılına ilişkin yenilenebilir enerji kurulu gücü hedefinin 9 bin 500 MW ile sınırlanması, her yıl 700 MW’lik yeni kurulu gücün devreye alınacağı anlamına geliyor. Vizyon belgesi, güneş ve rüzgar enerjisinin artan etkisiyle beraber yerli kaynaklara dayalı elektrik üretiminin artmasını öngörüyor.