Enerji Günlüğü - Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği, ambalajlı ürün satın aldığımızda aslında içindekini ve dışını satın alarak kesemizde ve gezegenimizde iki misli olumsuz etki yarattığımızı belirterek, satın almada ambalajlara dikkat etme çağrısında bulundu.
Avrupa Atık Azaltım Haftası bu yıl 18-26 Kasım 2023 tarihlerinde “Ambalajlar: Paketli Ürün Alma” teması ile gerçekleştiriliyor. Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D), 15. Avrupa Atık Azaltım Haftası için açıklamalarda bulundu. Dernek, paketli ürün satın almayı nasıl azaltabileceğimizi, nasıl gezegen dostu tüketici olabileceğimizi öğrenebileceğimize dikkat çekti. Ambalajlı ürün satın aldığımızda aslında içindekini ve dışını satın alarak kesemizde ve gezegenimizde iki misli olumsuz etki yarattığımıza vurgu yaparak, “Enerji, su ve ham madde tüketimine etkimizi azaltırken akçe cebimizde kalsın” diyen Dernek, satın almada ambalajlara dikkat edelim çağrısı yaptı.
“KAT KAT PAKETLEMELER TERCİH EDİLMEMELİ”
SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, Avrupa Birliği’nde 2020’de 79,3 milyon ton ambalaj atığı çıkarken, son on yılda tek kullanımlık ambalaj atığının yüzde 20’den fazla arttığını hatırlattı. Bu değerin 2030’a dek yüzde 19 daha artması ve sebep olunacak sera gazı salımının 66 milyon ton olacağını kaydeden Karaomanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tüketici ambalaj azaltımına, satın almada hem ürünü hem de paketini bir arada değerlendirerek seçme alışveriş kültürü edinerek başlayabilir. Ambalajın ürünü koruması niteliğine abartılı albenisi için malzeme eklenen ürünler, kat kat paketlemeler tercih edilmemelidir. Çünkü çoklu malzemeli şık paketler aslında gezegene çoklu tahribat da yapıyor. Tüketici etiket okuyarak ambalajın içeriğini, ne kadarının geri dönüştürülmüş atıktan olduğunu mutlaka öğrenmeli. İşlevi yeterli ambalajlar ve paketlemeler tercihimiz olmalı. Yeniden doldurulabilir ambalajlı ürünler önceliklenmelidir. Tüketici kendi kabına ürün satın alma seçeneklerini de iyi bilmelidir. Böylece paketli ürün satın almada azaltma ve gezegen dostu tüketicilik, sürdürülebilir yaşam başarılabilir” açıklamasını yaparak atık ambalajlarımızı mutlaka ayrı toplayarak döngüsel ekonomide değer kazanmasını sağlamalıyız.”
“SANAYİCİ EKOTASARIMLI AMBALAJLAR HEDEFLEMELİ”
Sanayicinin bu konudaki tutumunun ne olması gerektiğine de değinen Karaosmanoğlu, “Sanayicimizin hedefinde ekotasarımlı ambalajlar ve ambalajının atık yönetimi sürecinin sıkı takibi olmalıdır” hususlarına dikkat çekerek, markalar pazar payları yanı sıra döngüsel ekonomi dostu ekotasarımlı ambalajları ile yeşil yıkama yapmadan övünmelidir” dedi.