Sürdürülebilirlik fonları 3 trilyon dolara ulaştı

2023 yılında iklim değişikliğine bağlı olarak gerçekleşen zararların 300 milyar doları aştığı, 2050 yılında ise hasarların trilyonlarca dolara ulaşacağı kaydediliyor.

Enerji Günlüğü - Etik ve İtibar Derneği TEİD Yönetim Kurulu Başkanı Menteş Albayrak, sürdürülebilirlik temalı fonların dünyada 3 trilyon dolara ulaştığını söyledi.

Etik ve İtibar Derneği TEİD Yönetim Kurulu Başkanı Menteş Albayrak, 10. Uluslararası Etik Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, “Sürdürülebilirlik temalı fonlar dünyada 3 trilyon dolara ulaştı. Bu alana yatırım yapan şirketlerler için bu veri daha ucuz ve kolay finansmana erişim anlamına geliyor. Gelir artışı, Müşteri ve çalışan bağlılığı, İtibar ve diğer artılarını değerlendirdiğimizde CSY ve Etik uzun vadede değer yaratımını destekler ve rekabet avantajı yaratır” dedi. 

DÜNYADA ÇEVRESEL, TÜRKİYE’DE EKONOMİK RİSKLER ÖN SIRADA

Pera ESG Danışmanlık, Risk Yönetimi Direktörü Özgün Çınar da, önde gelen risk yönetimi raporlarına göre Dünya’da çevresel, Türkiye’de ise ekonomik risklerin ön sıralarda yer aldığına dikkat çekti. Çevresel risklerin etkileriyle de can yakmaya başladığını belirten Çınar, “Otoritelerin hazırladığı raporlar son 50 yıl içerisinde doğal afetlerin sayısının beşe katlandığı, her gün yüzden fazla insanın bu sebeple hayatını kaybettiği, 2023 yılında iklim değişikliğine bağlı olarak gerçekleşen zararların 300 milyar doları aştığı, 2050 yılında ise bahis konusu hasarların trilyonlarca dolara ulaşacağı saptamasını yapıyor. Sürdürülebilirlik de bu sebeple daha sık konuşulur hale geliyor” ifadesini kullandı. 

“ŞİRKETLERİN YOLA BAŞLAMALARINDA FAYDA VAR”

Türkiye’de sürdürülebilirlik konularının daha ciddiye alınması, işletmelerin sürdürülebilirlik ilkelerini içselleştirmeleri ve iş süreçlerine daha fazla entegre etmeleri gerektiğine vurgu yapan Çınar, “Bu husus, işletmelerin çalışanlar tarafından tercih edilmesi, müşterilerin bağlılığının kazanılması, daha uygun maliyetlerle finansmana ulaşılması kadar şirketlerin varlıklarını korumaları anlamında da önem taşıyor. Bu açıdan bakıldığında, şirketler henüz konuya ilişkin herhangi bir girişimde bulunmadıysa danışmanlık almalarında, mevcut olgunluk seviyelerini belirlemek ve hedeflerine ulaşmak için eylem planı oluşturmak istiyorlarsa ESG derecelendirmesi yaptırarak yola başlamalarında fayda bulunuyor. Adım atmak için geç kalmamak gerekiyor. Çünkü gelecek zorluklarıyla geliyor ve hazırlıklı olanlar önümüzdeki zorlu süreci daha az hasarla atlatacak” şeklinde konuştu.