Enerji Günlüğü - Suoz Group, Yunanistan’daki bir güneş hücresi tesisini satın aldı. Fabrika’nın hücre basım tesisini Türkiye’ye taşıyacak olan şirket, Türkiye’deki 1000 MW’lik ikinci YEKA güneş enerjisi lisans ihalesine katılmak için gerekli altyapıyı da hazırlamış olacak.
Eski başbakanlardan Tansu Çiller’in oğulları Berk ve Mert Çiller’in Türkiye’de güneş enerjisi alanında faaliyet gösteren şirketi SUOZ Group, Yunanistan'ın liman kenti Patras’ta sekiz yıl önce 45 milyon Euro’luk yatırımla faaliyete geçirilen Pritium ve Silicio fabrikalarını satın aldı. Satın alma anlaşması imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Berk Çiller, yaptıkları satın alma ve kapasite artışı ile Türkiye’deki 1000 MW’lik ikinci YEKA güneş enerjisi lisans ihalesine katılmak için gerekli altyapıyı da hazırlamış olacaklarını söyledi. Çiller, YEKA ihalesi için şu anda üç firmayla görüştüklerini ve şartname açıklandığında şartları bu firmalara anlatacaklarını aktardı.
SUOZ Group CEO’su Berk Uçuran Çiller, tesislerin dört yıldır faaliyet göstermediğini fakat Alman mühendisler tarafından düzenli olarak bakımdan geçirildiğini de vurguladı.
HÜCRE BASIM TESİSİ TÜRKİYE’YE TAŞINACAK
Çiller’in verdiği bilgiye göre Patras’taki tesislerden hücre basım tesisi Türkiye’ye taşınacak. Tesis en geç altı ay içinde, yine Çiller kardeşlere ait Gebze Dilovası’ndaki güneş paneli fabrikasının yanına kurularak faaliyete geçirilecek. İngot fabrikası ise Yunanistan’da aktif bir şekilde üretim yapacak.
Fabrikaları almak için ne kadarlık bir ödeme yapıldığı konusunda gizlilik anlaşmaları nedeniyle bilgi veremeyeceklerini anlatan Çiller “Ama çok uygun bir fiyata aldığımızı söyleyebilirim” dedi. Fabrikadaki makina parkının Alman mühendislerce güncel endüstri standartlarına uygun hale getirileceğinin altını çizen Berk Çiller, “Türkiye’ye gidecek kısım tamamen sıfır teknoloji olacak. Tabii bu durum satın alma için harcadığımızın üzerinde bir maliyet daha çıkarıyor ” dedi.
CE BELGELİ YERLİ PANEL ÜRETİLECEK
Berk Çiller, taşınma operasyonu tamamlandıktan sonra Türkiye’de Alman teknolojisiyle CE belgeli güneş panel üretimi yapar hale geleceklerini söyledi. CE belgesinin kendilerine Avrupa ve ABD pazarlarına giriş kanalı açma imkanı vereceğini vurgulayan Çiller, “Böylece Çinli üretilerle rekabeti de belli bir noktada dengeleme şansımız oluyor. Çünkü CE belgesiyle anti-damping dediğimiz regülasyonlara tabi olmuyoruz” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE’DE REKABET EDEBİLECEK MODEL OLUŞTURDUK
Yunanistan’daki fabrikanın Çinli güneş paneli ve hücre üreticilerin rekabetine dayanamadığı için kapandığını dile getiren Berk Çiller, kendilerinin Türkiye’de rekabet edebilecek bir model oluşturduklarını kaydetti. Çiller “Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesi kapsamında hücreden itibaren yerlileştirme stratejisine gidildi. Biz de bu doğrultuda hücre teknolojisini Türkiye'ye getirebilmemiz adına Alman mühendisliğiyle kurulmuş bu fabrikadaki bilgi birikimini ve teknolojiyi ülkemize transfer etmeyi düşündük” dedi.
FABRİKA TAYVANLI BİR ŞİRKETLE KAPASİTESİNİ KATLAYACAK
Berk Çiller, Türkiye’ye taşınacak fabrikanın 80 MW’lik üretim kapasitesine sahip olduğunu belirterek, bunu iki katına çıkarmak üzere Tayvanlı bir firmayla görüşme halinde oldukları bilgisini de paylaştı. Halen Dilovası’nda üretim yapan panel fabrikasının kapasitesini de yıl sonuna kadar 300 MW’den 500 MW’ye çıkarmayı planladıklarını aktaran Berk Çiller “Kapasite artışlarıyla birlikte, şu anda 270 kişi istihdam ederken, bu rakam 450-470 kişiye kadar yükselecek. Yunanistan'da kalan fabrikada ise 30 kişi çalışıyor olacak” dedi.
2019 CİRO HEDEFİ 150 MİLYON DOLAR
Berk Çiller, SUOZ Group olarak bu yıl 100 milyon dolar, 2019 yılında da 150 milyon dolarlık ciro elde etmeyi öngördüklerini söyledi. Yunanistan’dan fabrika satın almalarının ana nedenlerinden birinin Türkiye pazarına inanmaları olduğunun altını çizen Berk Çiller, Türkiye'nin coğrafi konumundan dolayı Kuzey Afrika, Avrupa ve Ortadoğu'da da ihracat yapabilecekleri birçok ülke bulunduğuna işaret etti.
SULAMA VE TREN YOLLARINA ÖZEL GES PROJESİ
Berk Çiller, SUOZ Group olarak tarımsal sulama ve devlet demir yolları güzergahlarında güneş enerjisinden elektrik üretimine ilişkin bazı ihaleler açılacağı bilgisini paylaşırken, bu ihaleleri yakından takip edeceklerini dile getirdi.
ŞEKERBANK’LA ÇATI PİLİ PROJESİ GELİŞTİRİLECEK
Türkiye’de çatı GES pazarında da önemli bir büyüme öngördüklerini ifade eden Çiller, şöyle konuştu:
“Bu alanda gerekli kurumlarla yapılacak çalışmalar ve finansman koordinasyonunu sağlayarak çatı pili adını verdiğimiz bir proje geliştiriyoruz. Finansman çözümü konusunda Şekerbank ile epey yol kat ettik. Diğer bankalarla da geliştirme aşamasındayız. Çözüm ortaklıklarıyla birlikte, kolay ödeme imkanları da sunarak bu projeyi çiftçimizden büyükşehire kadar yaymayı planlıyoruz. Türkiye’de çatı pazarında ciddi bir gelecek görüyoruz. Yönetmelikler eğer düzgün işleyen bir modele çevrilebilirse ciromuzun büyük ihtimalle yarısına kadar varabilecek kısmı çatı pazarındaki satış kanallarımızdan oluşacak.”
YUNANLI ŞİRKET RÜZGARA ODAKLANACAK
Yunanistanlı Silcio şirketi yetkilileri de, devam eden rüzgar santrali yatırımlarına odaklanmak istedikleri için fabrikayı sattıklarını söyledi. 280 megavatlık bir RES kapasitesi geliştirdiklerini ve bu projeler üzerinde çalıştıkları için stratejik olarak güneş panel üretimi işini bırakmaya karar verdiklerini belirten yetkililer, “Avrupa'da Çinliler rekabete girince, rekabetçi unsurlar ortadan kalktı. Özellikle alım garantileri azalması etkili oldu” dediler.
Sabiha KÖTEK - ATİNA