Stellantis’ten ekonomik sodyum iyon batarya teknolojisine yatırım 

Stellantis'in kurumsal girişim fonu Stellantis Ventures, Fransa merkezli bir sodyum iyon batarya girişimi olan Tiamat'a açıklanmayan bir miktarda yatırım yaptı.

Enerji Günlüğü - Stellantis Ventures, sodyum iyon batarya teknolojisini geliştiren ve ticarileştiren Fransa merkezli bir şirket olan Tiamat'a stratejik yatırımcı olarak katıldı. 

Dünyanın en büyük mobilite şirketlerinden Stellantis’in kurumsal girişim fonu Stellantis Ventures, sodyum iyon batarya teknolojisini geliştiren ve ticarileştiren Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nin (CNRS) bir yan kuruluşu olan Tiamat'a stratejik yatırımcı olarak katıldığını duyurdu. Girişime yapılan yatırım miktarı ile ilgili herhangi bir bilgi verilmedi.

Tiamat yatırımı, geniş bir batarya kimyası portföyüyle Stellantis'in temiz, güvenli ve uygun fiyatlı ulaşım misyonunu destekliyor. Sodyum iyon teknolojisi kilovatsaat başına daha düşük bir maliyet sağlarken lityum ve kobalt içermiyor. Sodyumun bol miktarda bulunan bir element oluşu, sürdürülebilirlik ve hammadde kullanımı açısından önemli avantajlar sağlıyor. 

Yatırım, İtalyan-Amerikan holdingi Fiat Chrysler Automobiles ile Fransız PSA Grubunun birleşmesinden oluşan çok uluslu bir otomotiv üretim şirketi olan  Stellantis’in dünya genelindeki müşterilerine temiz, güvenli ve uygun fiyatlı ulaşım sağlama misyonunu destekliyor. Sodyum iyon teknolojisi, günümüzde yaygın olarak kullanılan lityum iyon batarya teknolojisine kıyasla daha uygun maliyetli enerji depolama olanağı sağlıyor. 

Tiamat, kısa bir süre önce elektrikli bir üründe sodyum iyon teknolojisini ticarileştiren dünyadaki ilk şirket oldu. Şirket, Stellantis Ventures'ın da dahil olduğu bağış toplama faaliyetlerinden elde edilen geliri, önce elektrikli aletler ve sabit depolama uygulamaları için Fransa'da bir sodyum iyon batarya fabrikasının inşaatını başlatmak ve ardından BEV uygulamaları için ikinci nesil ürünlerin üretimini büyütmeyi hedeflemekte kullanacak.