Statkraft, Türkiye'deki çalışmalarını azalttı

Enerji Günlüğü - Norveçli enerji şirketi Statkraft, Türkiye'deki enerji ticareti çalışmalarını zorlu piyasa görünümü ve azalan likidite nedeniyle...

Enerji Günlüğü - Norveçli enerji şirketi Statkraft, Türkiye'deki enerji ticareti çalışmalarını zorlu piyasa görünümü ve azalan likidite nedeniyle azalttı. 

Norveç'in yenilenebilir enerji şirketi Starkraft Sözcüsü Lars Magnus Gunther yaptığı açıklamada, Türkiye'deki alım-satım aktivitelerini düşük piyasa likiditesi ve öngörülemeyen görünüm nedeniyle 1 Ocak 2018 itibariyle durdurduklarını, ancak sahip oldukları ve işlettikleri iki hidroelektrik santralinde faaliyetlerine devam edeceklerini ifade etti. 

Statkraft Elektrik, Türkiye’de yeni iş modelleri geliştirmek ve sürdürülebilir ticaret fırsatları oluşturmak için Mart 2010’da toptan satış lisansı aldı ve 2012’in ilk çeyreği itibariyle aktif bir şekilde Türkiye’de ticari operasyonlarını yürütüyordu. Temel faaliyet alanı, toptan piyasalarda 600 TWh/yıl mertebesinde enerji ticareti olan Statkraft’ın Türkiye’de gerçekleştirdiği ticari işlemler arasında sınır ötesi elektrik ticareti, piyasa erişim hizmetleri, elektrik alım/satım sözleşmeleri gibi işlemler yer alıyordu.

Statkraft, Türkiye'de Çakıt ve Kargı Kızılırmak hidroelektrik santrallerinin sahibi. Adana’da bulunan 20 MW’lik Çakıt hidroelektrik santrali 2010 yılında tamamlandı. Çorum’da bulunan 102 MW’lık Kargı Kızılırmak HES’in yapımına  ise 2011’de başlandı ve santral 2015 yılında işletmeye alındı.

Statkraft, Siirt'te yapımına başladığı ancak geçen yıl şubat ayında güvenlik gerekçesiyle inşaatını durdurduğu 517 MW’lık Çetin Hidroelektrik Santrali'ni (HES) Eylül ayında Limak Enerji'ye satmıştı. 

STATKRAFT ÇEKİLDİ, ÇETİN HES LİMAK’IN