Startup Yaklaşım Belgesi görüşe açıldı

Yeni Nesil Girişimler (“Startup”lar) ile Enerji sektörü paydaşları arasında etkileşimin ve faydanın arttırılmasına dair görüş alınması için hazırlanan Startup Yaklaşım Belgesi görüşe açıldı. 

Enerji Günlüğü - Yeni Nesil Girişimler (“Startup”lar) ile Enerji sektörü paydaşları arasında etkileşimin ve faydanın arttırılmasına dair görüş alınması için hazırlanan Startup Yaklaşım Belgesi görüşe açıldı. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Startup Yaklaşım Belgesi’ni 8 Mayıs 2019-8 Temmuz 2019 tarihleri arasında görüşe açtı. Belge, enerji sektöründe yeni nesil girişimler (“startup”) ile daha etkin bir işbirliği sağlanması için önerilecek uygulamaların, düzenlemelerin ve desteklerin belirlenmesi için görüş alınmasını amaçlıyor. 

Enerji sektöründe katma değer üretme potansiyeli oldukça yüksek olan yeni nesil girişimler (startup), yapay zeka, nesnelerin interneti, elektrikli taşıtlar, yeni enerji sistemleri ve benzeri teknolojik gelişmelerin enerji sektöründe hızlandırılması için de önemli bir rol oynayacaklar. Bu sebeple kamu ve özel sektörün, elindeki olanakları en verimli şekilde kullanarak bu oluşumlar ile etkileşimi arttırması, Türkiye enerji sektörü için bir fırsat oluşturacak. Bu fırsatın hangi çerçevede oluşturulabileceğine dair yaklaşımlar ve görüş beklenen sorular bu belgenin konusunu oluşturuyor.

Bakanlık, yeni nesil girişimcilik ile enerji sektörü etkileşiminin arttırılması için aşağıdaki sorular çerçevesinde görüşe çıktı:

1. Bakanlık açısından Startup tanımı ne olmalı?

2. Startupların enerji sektörüne faydaları neler olabilir?

3. Startuplarla işbirliğinde en büyük riskler nelerdir? Bunlar nasıl giderilebilir?

4. EPDK tarafından verilen ArGe bütçelerinde startuplarla da işbirliği için minimum bir oran

tanımlanmalı mı?

5. Bakanlığımız KİT’leri(TEİAŞ, TEDAŞ, Eti Maden vd.) girişimcilere destek olmak için finansman

haricinde hangi yolları deneyebilir?

6. Bakanlık veya EPDK, sektördeki şirketleri startuplarla daha çok işbirliğine yönlendirmek için bir

kılavuz hazırlamalı mı? Hazırlamalı ise kılavuzda neler yer almalıdır?

7. Enerji şirketlerinin startuplara desteği nasıl arttırılabilir, hangi destekler ön plana çıkmalıdır?

8. Özellikle hangi konularda startupların desteklemesi ülkemizin faydasına olur?

9. Tüm sektör oyuncularının uygulayabileceği, parasal teşvik içermeyen uygulamalar neler olabilir?

10. Diğer Bakanlıkların veya kurumların destek mekanizmalarına hangi konularda destek verilmesi faydalı olur?

ALINAN KARARLARIN NASIL UYGULANACAĞI BELGELENECEK

8 Temmuz 2019 Pazartesi gününe kadar adresine iletilmesi beklenen görüşler geldikten sonra, görüşlerin özetlendiği bir “Görüşler Belgesi”, Mavi Belge yayınlanacak. Görüşler üzerinden yapılacak çalıştay(lar) ile de Bakanlık belirtilen konudaki kararlarını kamuoyuna ileteceği bir “Karar Belgesi”(Kırmızı Belge) oluşturacak. Son aşamada ise kararların nasıl uygulanacağına dair bir “Uygulama Belgesi” (Yeşil Belge) paylaşılacak.