Souz Enerji çatı güneşinde yüzde 30 payı hedefliyor

Enerji Günlüğü - Souz Enerji Grup, Türkiye’de büyük bir gelişim potansiyeline sahip güneş enerjisinde çatı pazarında önümüzdeki dönemde yüzde...

Enerji Günlüğü - Souz Enerji Grup, Türkiye’de büyük bir gelişim potansiyeline sahip güneş enerjisinde çatı pazarında önümüzdeki dönemde yüzde 30 paya sahip olmayı hedefliyor.

Marsan Marmara Holding’e bağlı Suoz Enerji Grup’un güneş enerjisi yatırımları ve projeksiyonlarını konu alan bir lansman gerçekleştirildi. Lansmanda Suoz Enerji Grup’un faaliyetleri, yatırımları ve projeksiyonları ile birlikte Türkiye güneş enerjisi potansiyeli, enerji politikaları, dünya enerji yatırımları ve sektör dinamikleri Suoz Enerji Grup CEO Berk Uçuran Çiller, COO Erdal Kılıç ve CMSO İzak Gerşon ev sahipliğinde değerlendirildi.

Saniyede gelen güneş ışımasının binde biri deneyimlenerek girilen lansman salonunda şirketin güneş enerjisi ile ilgili hedefleri paylaşıldı. Şirket gelecekte güneş enerjisinde büyümeyi ve özellikle de çatı pazarında önümüzdeki beş yıl içinde yüzde 30 paya sahip olmayı hedefliyor.

SUOZ Enerji Grup, gelecek projeksiyonlarını Türkiye’de sürdürülebilir kalkınmada çok ciddi bir değer yaratmaya hazırlanan ‘güneş enerjisi’ne yönlendiriyor. Sektöre girişi ile birlikte kısa sürede gerçekleştirdiği GES ve panel üretimine yönelik fabrika yatırımları, global firmalarla distribütörlük anlaşmaları, Ar-Ge çalışmaları ve bireysel kullanıma yönelik geliştirdiği Çatı Pili projesi ile Türkiye’de hızlı bir büyümenin sinyalini veriyor. Üretim teknolojilerini geliştirmek amacıyla tam entegrasyona yönelen SUOZ Enerji Grup, hücre teknolojisinin Türkiye’de ilk kez üretimini gerçekleştiren firma olması ile Tier-1 segmentinde dünyada ilk 10’a oynayacak. SUOZ Enerji Grup, coğrafi konumu dolayısıyla oldukça yüksek ışıma değerlerine sahip olan Türkiye’de güneş enerjisine yönelik tüm alanlarda gerçekleştireceği ek yatırımlarla 2020’de 350 milyon USD ciro hedefliyor. Ayrıca şirket yurt dışındaki iştirakleriyle birlikte güneş enerjisi alanında 10 yılda 400 milyon dolar yatırım yapmayı hedefliyor.

ÇATI PAZARININ GELİŞTİRİLMESİ HERŞEYDEN ÖNCE MİLLİ BİR GÖREV

Güneş sektörü ile beş yıl önce ağabeyi Mert Uçuran Çiller sayesinde tanıştığını belirten Suoz Enerji Grup CEO Berk Uçuran Çiller, güneş enerjisi sektöründe çatı pazarının geliştirilmesini ticari boyutun ötesinde milli bir görev olarak gördüğünün altını çizdi.  Yenilenebilir enerji yatırımlarının enerjide dışa bağımlılığı azaltarak cari açığı kapatmada büyük rol oynadığını dile getiren Çiller, "Suoz Enerji Grup olarak yılda 204 megavatla 138 bin konuta çatı güneş santrali sistemi kurulumu gerçekleştirerek bu pazarın yüzde 30'una hakim olmayı hedefliyoruz." dedi.

Aynı zamanda Türkiye’nin ilk ve tek kadın başbakanı Tansu Çiller’in oğlu olan Çiller, Dünya pazarında çatının güneş panellerinin yüzde 55 ini oluşturturduğunu, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 4 -5 olduğunu kaydetti. Şu anda Türkiye güneş kurulum kapasitesinin 3.2 GW’a ulaştığını ve bunun sadece yüzde 4.7’sinin çatılarda kurulu olduğunu (150 MW) belirten Çiller, Türkiye’de bulunan 20 milyon hanenin kuruluma uygun çatı alanının 400 milyon metrekare olduğunu kaydetti. Sanayi tesislerinin çatılarına ilişkin ise Türkiye’de OSB sayısının 310 ve 126 OSB trafo kurulu gücünün 120 MW olduğunu da ifade eden Çiller, bunun yüzde onu kurulduğunda 1.512 MW bir kapasite ilavesi olacağını ve buradan da yüzde 30 pay almayı hedeflediklerini söyledi.

İthalat ağırlıklı yapının değişmesinde de aktif bir rol oynayacaklarını düşündüğünü kaydeden Çiller, "Türkiye de karbon salımının limitlendirildiği bir borsa oluşturulması benim hayalim. Umarım 4-5 yıl içinde bunu başaracağız." dedi.

MENA BÖLGESİNE İHRACATI ARTIRACAĞIZ

Çiller, Türkiye'nin büyümesinin anahtarını güneş enerjisinde gördüklerini ve bu vizyon çerçevesinde sektörün öncüsü olmayı hedeflediklerini ifade ederek, "Bugün yıllık bir milyon adet güneş paneli üretiyoruz, kapasitemiz 320 megavat. Yurtdışındaki iştiraklerimizle birlikte önümüzdeki 10 yılda 400 milyon dolarlık yatırım ve güneş paneli üretiminde yıllık 800 ile bin megavat üretim kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz." diye konuştu. 

Gerçekleştirecekleri kapasite artışıyla pahalı olan panel fiyatlarını minimize edebileceklerini anlatan Çiller, aynı zamanda Doğu Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu'ya panel ihracatını da artıracaklarını ve gelecek dönemde Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesine için 250 megavatlık ihracat hedefi koyduklarını aktardı. Çiller bu hedeflerin aslında kendi hedeflerinin oldukça altında olduğunu ve adım adım devam edip bu rakamları geçeceklerini de vurguladı.

DİĞER ALANLARDAN GÜNEŞE FİNANS ENJEKTESİ

Çiller aynı zamanda gayrimenkul yatırımlarındaki sermayenin bir kısmını da güneş enerjisi sektörüne aktardıklarını belirterek, "Gayrimenkulde olan yatırımlarımızdan yavaş yavaş çıkıp güneş sektörüne sermayemizi getirmeye başladık. İş alanlarımızda güneş ağırlıklı olacak. Otel grubu olduğu gibi kalabilir ya da orada ki ağırlığımız da bir azalma olabilir ama bundan sonra büyümemizi tamamen güneş enerjisinde yapacağız. Faaliyetimizin olduğu coğrafyaların da önümüzdeki dönemde artacağını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu. 

ÇATIDA YOLUN ÇOK BAŞINDAYIZ

Suoz Enerji Grup COO’su Erdal Kılıç ise ülkemizin çatıda malesef yolun çok başında olduğunu ifade ederek, Türkiye’de kuruluma uygun çatı alanı ile 3400 MW kurulu güç elde edilebileceğini, bunun da yılda 2 milyon 300 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini söyledi. Kılıç, “ 3400 MW yatırımın beş yılda yapılacağını varsayarsak, yılda 680 MW kurulum gerçekleşecektir. Suoz Enerji Grup olarak yılda 204 MW ile 138 bin konuta PV sistemi kurulumu gerçekleştirerek bu pazarın yüzde 30’una hakim olmayı hedefliyoruz” dedi.

BİR HAYALİMİZ VAR ONU GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Kılıç, bir hayalleri olduğunu ve bunun üzerinde çalıştıklarını kaydederek, “Bir santralin tamamına sahip olmak zorunda değilsiniz belki bir santralde 200 panele sahip olup o kadarının getirisine sahip olabilirsiniz bunu mutlaka yapacağız.” dedi.

ELEKTRİKLİ HAFİF TİCARİ ARAÇ  ÜRETECEĞİZ

Kılıç, hafif ticari araç segmentinde elektrikli araçlarda alışılmışın dışında bazı teknolojik gelişmeler hedeflediklerini belirterek, “Lüks araç segmentini düşünmüyoruz. Orada gelecek olacağını düşünmüyoruz.” İfadesini kullandı.

YUNANİSTAN FABRİKASINI KOCAELİ’YE TAŞIYACAĞIZ

Bu yıl sonunda şirket olarak yüzde 100 büyüme hedeflediklerine dikkati çeken Kılıç, “Yunanistan'da 8 yıl önce tamamen Alman teknolojisiyle kurulan güneş paneli ve hücre üretim fabrikasını satın aldık. Bu fabrikanın bir kısmını Kocaeli'ne getirmeyi planlıyoruz.  Kısa vadedeki hedefimiz Yunanistan’daki güneş paneli ve hücre üretim hattını Kocaeli fabrikamıza taşıyarak Türkiye’nin bu alandaki ilk fabrikasının kurulumunu gerçekleştirmek. Panel üretiminde Türkiye’yi dışa bağımlı hale getiren hücre teknolojisini artık kendi bünyemizde üreterek önümüzdeki dönemde ihracatımızı çok ciddi düzeyde artıracağız.” Dedi.

Öte yandan 2020 itibarıyla 350 milyon dolarlık ciro hedeflediklerini söyleyen Kılıç, bu rakamı 10 yıl içinde bir milyar dolara çıkarmayı planladıklarını vurguladı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/İstanbul