Enerji Günlüğü - Organize hırsızlık şebekeleri güneş enerjisi santrallerine (GES) dadandı. Mafya çalınan ekipmanları İtalya'ya götürüp kendi GES'lerini bile kuruyor.
Dünyanın enerji geleceğinde önemli rollerden birini üstlenmesi beklenen fotovoltaik sistemler, diğer enerji türleriyle rekabetin yanı sıra şimdi yepyeni bir tehdit ve engelle de karşı karşıya.
Almanya medyasında yer alan haberlere göre, ülkede güneş enerjisi santrallerine (GES) yönelik hırsızlık olayları ayyuka çıkmış durumda. Hırsızlık olaylarının münferit suçlar olmaktan çıkıp, organize suç şebekeleri eliyle işlenen örgütlü suçlara dönüştüğü belirtiliyor.
İddialara göre GES mafyası hem coğrafi olarak hem de mali büyüklük açısından ciddi boyutlara ulaştı. Öyle ki, fotovoltaik ekipman hırsızlığını organize bir şekilde gerçekleştiren GES mafyası, Kuzey Avrupa'dan Kuzey Afrika'ya kadar yayılmış durumda.
200 MODÜL 2 SAATTE SÖKÜLÜP PAKETLENİYOR
Alman N-TV'de yer alan haberde, yeni mafyanın çalışmaları şöyle anlatılıyor:
"Yeni bir gece operasyonu. Hırsızlar bir kesici ile çiti kesip binlerce modülün önünde çalışmaya başlıyor. Kısa süre içinde 200 modülü söküp araçlara koyarak oradan ayrılıyor. Hırsızlığı etesi günü ilk fark eden kişi, santrallin teknisyeni. (Belki bu işlem en fazla 2 saat sürmüştür ve bize de 42.000 Euro zarar getirmiştir) diyor.
KİMSENİN RUHU BİLE DUYMADAN
Operasyonun gece yapılması ve hiç kimsenin ruhunun bile duymaması, hırsızlığın profesyonel çete tarafından gerçekleştirildiğinin işareti olarak gösteriliyor. Organize suç çetelerinin solar pazarını sıkı şekilde kontrol ettikleri ifade edilirken "Genellikle tesisi bir ön gurup önceki günlerde izlemeye alıyor. Santralın güvensiz noktalarını ve kaçış yollarını araştırıyor. İkinci ekip, uzmanlardan oluşan çete üyeleri. Ve bu profesyonel ekip, kısa sürede modülleri, kabloları ve invertörleri söküyor.
GARAJDAKİ ARABA DAHA GÜVENLİ
Güvenlik teknolojisi konularında bilirkişi olarak faaliyet gösteren Markus Piendl, önüne çok ilginç hırsızlık dosyaları geldiğini söylüyor. Piendl'e göre GES işletmecileri çoğu zaman tamamen masum değildir: "Garaj daki Porsche bile fotovoltaik sistemlerden daha çok güvendedir. Bazı zamanlar tek bir hırsızlık vakasından çeyrek milyon Euro'luk ürün çalınıyor."
ÇOĞU POLİSE BİLDİRİLMİYOR
Organzie suç çeteleri Almanya'daki GES'lerden büyük miktarlarda ürün çalıyor. Ancak hırsızlık olaylarının çoğu, mağdurlar tarafından polise bildirilmiyor. Bunun nedeni, GES işletmecilerinin ürettikleri her bir http://enerjigunlugu.net kWh elektrik için devletten teşvik almaları. Çalınan modüllerin yenisiyle değiştirilmesi haftalar sürüyor ve bu da ciddi kayba yol açıyor.
SİGORTA MALİYETİ ÜRKÜTÜYOR
Almanya'da GES hırsızlığının çok kolay olmasının bir nedenini, mağdurların bu olayları saklamayı tercih etmesine bağlayan bilirkişi Markus Piendl şöyle diyor: "Bu tür hırsızlık vakalarından sonra sigorta şirketinin santralin güvenlik sistemini yüksek seviye çıkarmayı şart koşması, sigorta primini yükseltmesi veya en kötü durumda sigorta poliçesini iptal etmesi nedeniyle özellikle küçük vakalarda işletmeciler sessizliğe bürünüyor."
İTALYAN MAFYASI BİR ADIM ÖNDE
GES hırsızlıklarının faturası resmi rakamlarla yıllık en az 25 milyon Euro. Uzmanlara göre esas zarar, açığa çıkarılanlardan çok daha yüksek. Çünkü çalınan ekipmanların yerine yenilerinin getirilip monte edilmesi haftalar sürdüğü için, uzun süreli üretim kayıpları işletmecilere ve ekonomiye daha çok kayıp vermiş oluyor.
MAFYA KENDİ GES'LERİNİ KURUYOR
Alman medyası Solar Mafyası'nın sadece modül çalmakla kalmayıp, çaldıkları ürünlerle İtalya'da kendi GES’lerini bile kurup çalıştırdığını da yazıyor. Haberlere göre İtalyan GES sektörü, http://enerjigunlugu.net Almanya'ya oranla çok daha az şeffaf. İtalya'da çoğu zaman GES'lerin işletmecisinin kim olduğunu bulmak bile çok zor. Bunun için İtalya'da GES’lerin kara para aklama yeri olarak kullanıldığı bile iddia ediliyor.
MAFYADAN YEPYENİ İŞ KOLLARI
Ayrıca solar hırsızlık çeteleri, hırsızlama modüllerin yeniden satışında da profesyonel şekilde organize olmuş durumda. Solar mafyası adeta yepyeni iş kolu yaratmış. Bunlardan bazıları şöyle:
- Çalınan modüllerin bir bölümü gemilerle İtalya üzerinden Kuzey Afrika ülkelerine gönderiliyor ve orada örneğin tarımsal sulama sistemlerinde kullanılıyor.
- Doğu Avrupa’da da çalınmış modüller için büyük bir pazar mevcut. Ancak bu ülkelerdeki sıkı kontrollerden ötürü mafya orada çok daha temkinli davranıyor.
- Bu iş kolu sadece yurt dışında değil. Almanya'da bile rakip işletmeciler ya da firmalar, özellikle çok aranan ve kaliteli ürünleri rakibinden çaldırtabiliyor.
....