Enerji Günlüğü - Gaziantep’te solar panel üreten Solartürk, Türkiye şartlarına daha uygun yüksek ısıya dayanıklı bir panel üretimine başladı.
Solartürk Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Özberk, Enerji Günlüğü’ne yaptığı açıklamada Türkiye’de kullanılan güneş panellerinin genellikle-40 ile +85 derece arasındaki sıcaklıklara dayanıklı olarak üretildiğini söyledi. “Dünyanın yüzde 90’ı da böyle” diyen Özberk şöyle devam etti:
“Ama bizim sıcak bölgelerimiz çok. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde kurulacak solar sistemlerdeki çalışma ortamı ısısısın 85 derecenin üzerine çıkması ihtimali çok yüksek. Hele hele çatılardaki panellerde bu daha da yüksek olasılık. Bu durum dikkate alınmadan kurulacak sistemler ileride GES yatırımcılarına çok ciddi sorunlar yaşatacaktır. Bu yüzden sıcaklığa dayanma katsayısı yüksek paneller üretmemiz önem arz ediyordu. Biz de Solarturk olarak bunu üretmeye karar verdik. Ancak çok uzun bir çalışma ve kaynak gerektiriyordu. TÜBİTAK’tan 1511 numaralı solar enerji teknolojisi geliştirme desteği aldık. Yaklaşık üç yıl emek verdik. Ürünü ortaya çıkardık.”
HAMMADDE DE, LAMİNASYON DA ÖNEMLİ
Yüksek ısıya dayanıklı panel üretimi için öncelikle makina parkını ilaveler yaparak geliştirdiklerini, belirten Özberk, ayrıca hammadde kullanım standartlarını da değiştirdiklerini anlattı. Özberk “Hammaddeyi anladık da makina niye değişti, gelişti” sorusuna şu karşılığı verdi:
“Panel üretiminde kullanılan hammadeler kadar bunun birleştirilmesi, laminasyonu da çok önemliydi. Ciddi bir kalite kontrole ihtiyaç vardı. Üstelik panel ortaya çıktıktan sonra değil, onun üretiminin her aşamasında ciddi bir kontrol sistemi kurmak şarttı. Bu paneli ürettik, sertifikasyonumuzu da aldık.”
VERİMLİLİK ODAKLI BAKILMALI
Osman Özberk, yüksek ısıya dayanıklı yeni panelin yatırımcılar ve EPC firmaları nezdinde ilgi görüp görmediği sorusu üzerine “İlgi var ama insanlar yatırım aşamasındaki harcamalara verimlilik değil de çoğunlukla fiyat odaklı baktıkları için hak ettiği ilgiyi göstermeyebiliyor. Ama yatırımcıda ve sektörde bilgi seviyesi arttıkça ilgi de yükseliyor” dedi.
FİYAT FARKI YÜZDE 5-10
Bunun üzerine Osman Özberk’e, yüksek ısıya dayanıklı panellerle kurulu güç açısından muadili sayılabilecek diğerleri arasında ne kadarlık bir fiyat farkı olduğunu da sorduk. Özberk “Japonya’da aynı gelişmiş panel normal panellere göre en az yüzde 30 daha yüksek fiyattan satılıyor. Ama bizde bu fark yüzde 5-10 civarında” dedi.
YENİ PROJELERDE İDDİALIYIZ
Osman Özberk, Antalya stadyumunun çatısında kullanılan güneş panellerinin yüksek ısıya dayanıklı olduğunu ancak yurt dışından geldiğini belirten Osman Özberk, bu panellerin yaklaşık watt başına 0.75-0.80 dolar aralığında bir fiyatı olduğunu anlattı. Özberk “Antalya Stadyumu’nda Panasonic kullanıldı. Ama biz o projeye panel satamadık çünkü yatırım başladığında bizim yüksek ısıya dayanıklı panelimizin sertifikasyon sürecimiz henüz tamamlanmamıştı. Tamamlansaydı, biz orada büyük bir avantaj elde edebilirdik. Bundan sonraki projelerde iddialıyız.”
Mehmet KARA