SolarTR 2014`te ABD`li hocadan Harran evlerine övgü!

Enerji Günlüğü - Amerika Iowa State Üniversitesi öğretim üyesi Ulrike Passe, mimari yapıların tek başına teknolojiye dayanmaması gerektiğini söyledi.SOLARTR...

Enerji Günlüğü - Amerika Iowa State Üniversitesi öğretim üyesi Ulrike Passe, mimari yapıların tek başına teknolojiye dayanmaması gerektiğini söyledi.

SOLARTR 2014 etkinliğinin üçüncü gününde, Türkiye Ulusal Fotovoltaik Teknoloji Platformu – UFTP Kurucu Yürütme Kurulu Başkanı Metin Çolak’ın Başkanlığını yaptığı oturuma Amerika Iowa State Üniversitesi’nden Ulrike Passe, “Güneş Mimarisinin Geleceği-Sürdürülebilir Bir Gelecek için Geçmişten Alınan Dersler” başlıklı konuşmasıyla katıldı. Passe, mimari yapıların tek başına teknolojiye dayanmaması gerektiğini belirterek, mekan ile güneş, ışık ve havalandırma ilişkisinin gözetilmesi gerektiğini belirtti.

Güneş enerjisine izin veren, verimlilikle ilgili her türlü akışı gerçekleştirebilmek gerektiğini belirten Passe, fiziki olarak iyi bir tasarım için enerji kalitesinin arttıracak şekilde tasarım yapılması gerektiğini söyledi.

Passe ayrıca mekan, güneş, ışık dışında gölgelenmenin gözetilmesi, güneş enerjisinin depolanması ve yaz ve kış aylarında kolayca geçiş yapılabilecek şekilde tasarlanması gerektiğini ifade etti.

HARRAN EVLERİ ÖRNEĞİ

Türkiye’de Şanlıurfa Harran evlerini örnek veren Passe, çamurdan çoklu gözenekleri olan ve kubbe şeklinde çatıları olan bu evlerin temel geometrik hesaplamalar kullanılarak yapıldığını belirtti. Bu evlerin bu nedenle yazın çok serin, kışın da ılık olduğuna dikkat çekerek, kuzey yarımkürede de aynı yöntemin kullanıldığını söyledi. Bu evlerin vurgulayarak, modern teknolojiler kullanılmadan yapıldığını son derece konforlu olduklarını da sözlerine ekledi.

Passe, mekan aydınlatmalarında ışıkları ortamda doğru kullanabilmenin önemli olduğunu da belirterek, burada pencerelerin konumlarının çok önemli olduğunu söyledi.

ERKEN 20. YY. MİMARİ ÖRNEKLERİ

Mimarilerde güneş, havalandırma ve ışık akışının gözetilmesine 20 YY. başlarında yapılan mimarilerle örneklendiren Passe, o dönemlerde açık alanlar yaratılmaya çalışılarak güneş enerjisinden en iyi yararlanacak şekilde tasarlandığını belirtti. Binaların gün ışığından yararlanmak için daire şeklinde tasarlandığını ve binaya temiz hava girecek şekilde tasarlandığını belirten Passe, aynı zamanda konfor ve ısıtma konularının da bu mimari tasarımlarda dikkate alındığını da belirtti. Passe, bu binaların rüzgarın etkisin önleyip, güneşten daha çok yararlanacak şekilde mekanik sistemlere öncülük eden mimariler olduğunu belirtti.

RÖNESANS DÖNEMİ

Rönesans döneminde ise İtalya’da Romalı ve Yunanlı rüzgar ve güneş tanrılarına atıfta bulunularak, mağara mimarilerinde havalandırma sisteminin çok iyi tasarlandığını belirtti.

Passe, komplex akış için bir değerlendirme çalışması yaparak yakın zamanda yayınlayacaklarını da sözlerine ekledi.

Sabiha KÖTEK