Solarex İstanbul ve üniversitelerimiz

Hasan YİĞİT

Geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen ve üç gün süren Solarex İstanbul Fuarı bu kez organizasyonu ve katılımcı profiliyle çıraklıktan çıktığını gösterdi. Ama bu Fuarın ustalık belgesi alabilmesi için bir şey eksik: Solarex İstanbul’da üniversiteler nerede? 

Umarız organizatörler önümüzdeki yıllarda Solarex İstanbul’un bu eksiğini gidermeyi akıl eder. Örneğin, Fuar mekanındaki Hall 12’yi üniversitelere ayırabilirler. 

Türkiye deki güneş enerjisi oyuncularının bu saatten sonra Eğitim ve Ar-Ge’yi ihmal etmemeleri gerektiğini düşünüyorum. Peki bunu en iyi kim uygulayabilir. Tabii ki bu amaçla kurulmuş yapılar olabilir ama üniversiteler olmazsa olmaz… 

Fuarın birinci günü kendi memleketim üniversitesi olan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nden bir heyet de Solarex İstanbul’daydı. Üniversitenin Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Güngör ve öğretim görevlilerimizden Yrd. Doç. Dr. Gökhan Yılmaz ile Fuar’da bütün gün beraberdik. 

Aslında Rektörümüz Prof. Dr. Adem Korkmaz da katılmak istiyordu ancak programındaki önemli değişiklikten ötürü gelemedi. 

Burdur söz konusu olunca benim için bütün akan sular durur. Bu yüzden, özellikle ilgili olduğum konularda Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin gönüllü bir elçisi sayılırım. 

Üniversitemizle gelecekte inşallah güzel projelerimiz de olacak. Bunları zamanı gelince buradan da yazarım. Rektörümüz Prof. Dr. Adem Korkmaz, Burdur’da özellikle iki ana konuya önem veriyor. 

Birincisi hayvancılık ve ikincisi enerji. Burdurumuz organize hayvancılıkta Türkiye’de ilk sıralarda yer alıyor. İnşallah güneş enerjisi alanında da yakında Türkiye’de ön sıralarda olacağız. 

Gelelim Fuara… Üniversitemiz daha yeni sayılır ve 2015/2016 ders yılında Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü açıldı. Her üniversite gibi Burdur MAKÜ’nün Güneş Enerjisi Laboratuarı’nın çok eksiği var. Fuar esnasında üniversitemize bağış yapan şirketlere (AXITEC, KACO, Goodwe, Multi-Contact, Schletter ve HABDANK) buradan bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum.

Fuar sırasında görüştüğümüz şirketler açısından en büyük dert, üniversitelerden gelen yeni mezunlardaki pratik bilgi eksikliği. Bir alt konstrüksiyon şirketi yetkilisi, Türkiye’de üniversitelerde çoğunlukla teorik derslerin ağır bastığını, uygulamaya dönük pratik kazandırıcı etkinliklerin ise eksik olduğunu hocalarımıza aktardı. Avrupa’daki üniversitelerde ise teorik derslerin yanında staj ve laboratuvar çalışmalarına çok önem verildiği vurgulandı. 

Hocalarımızdan Yrd. Doç. Dr. Gökhan Yılmaz da bu yakınmaları haklı bulduğunu, kendi yaşadıklarından örneklerle anlattı. Doktorasını Almanya’daki Jülich Solar Araştırma Merkezi’nde yaptığını belirten Gökhan Hoca, şimdi kendi öğrencilerine özel sektörün de desteğiyle daha çok pratik eğitim verebileceklerini söyledi. 

Gökhan Hoca, özel sektörün Burdur MAKÜ’deki Enerji Sistemleri Mühendisliği öğrencilerine 1 haftalık teorik ve pratik dersler verebilecekleri yönündeki öneriyi üniversite yönetimine sunup, şirket yetkililerine geri döneceğini belirtti. 

Yukarıda da söyledik. Üniversitemiz için Solarex İstanbul Fuarı çok verimli geçti. Laboratuara alınan ekipmanların yanı sıra AXITEC, KACO, Multi-Contact şirketleri ile fuar esnasında iş birliği protokolleri imzalandı. Bu üç şirketin dışında başka şirketlerden de hocalarımıza, birlikte AB Projeleri geliştirme, AR-GE çalışmaları yapma ve öğrencilere staj imkânı sunma gibi jestler geldi.

Bunlardan biri Haziran Ayında Antalya OSB de Yerli Üretime başlayacak olan CW-Enerji Genel Müdürü Volkan Yılmaz’dan geldi. Volkan Yılmaz, sohbet sırasında üniversitemiz ile sektörün geliştirilmesi için Ar-Ge ve teknoloji alanında iş birliği yapma kararını ifade etti. Yılmaz “Komşu ilimizde bulunan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde yetişecek genç mühendislerimize bir katkıda bulunmak isteriz” dedi. 

Gelelim SolarEx Fuar organizatörlerine... Başta da yazdığım gibi 2017 yılında Solarex İstanbul Fuarı’nda üniversitelerin Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümleri için bir alan tahsis edilmeli. 

Sektörün üniversitelerle beraber çalışması ve şirketlerin üniversitelere “kirve” olması için Solarex Fuarı’ndan öncülük yapmasını rica ediyorum. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi örneği gibi, Solarex Fuarı olmasaydı hocalarımız bütün şirketlerle aynı günde görüşmeler yapamazdı. Buradan, Solarex Fuarı’nın organizasyonunu yapan Voli Fuarcılık Şirketi’ne bu güzel organizasyon için tekrar teşekkürlerimi sunarım.

Yazımı, üniversitelerdeki rektör, dekan ve bölüm başkanlarına yönelik bir öneriyle bitirmek istiyorum. Çoğu şirket, üniversitelerden yüksek düzeyde yöneticilerin Fuara gelmemesinden yanıyor. Şirketlerin isteği, yetkili kişilerle direkt muhatap olabilmek. 

Burdur MAKÜ örneğine bakarak gelecek fuarlarda üniversitelerin daha yüksek düzeyde temsil edilmelerini bekleriz. Solarex İstanbul 2017’e yönelik üniversitelere stant açma imkanı sunulması da buna vesile olabilir.