Solar Çatı kurucusundan güneşte kalite uyarısı

Solar Çatı kurucusu Utku Korkmaz, inşaat sektöründe kalitesizlik sorunu yaşandığını, benzeri sorunların yaşanmaması için güneş enerjisi projelerinde kaliteye önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Enerji Günlüğü - Solar Çatı kurucusu Utku Korkmaz, inşaat sektöründe kalitesizlik sorunu yaşandığını, benzeri sorunların yaşanmaması için güneş enerjisi projelerinde kaliteye önem verilmesi gerektiğini söyledi. 

Solar Çatı Kurucu Ortağı Utku Korkmaz, EIF kapsamında düzenlenen oturumda Türkiye güneş enerjisi sektöründe yaşanan finansman kaynaklı standardizasyon sorununa dikkat çekti. Son yaşanan İzmir depremine atıfta bulunan Korkmaz, “Şu anda Türkiye’de belki 3000 tane güneş enerjisinde müteahhit olduğunu söyleyen şirket var. Peki bunun standardizasyonu nasıl gerçekleştirilecek? Biz bugün inşaat sektöründe yaşadığımız standardizasyonsuzlukları ve bedel ödemeleri aynı şekilde güneş enerjisinde de mi yaşayacağız? Biz zaten binanın standardından memnun değiliz, bu binanın üzerine yine standardından memnun olmadığımız ikinci bir müteahhitlik mi ekleyeceğiz? Hepimizin samimi olmaya ve idealist olmaya ihtiyacı var” ifadesini kullandı. 

“PROJELERİN YÜZDE 10’U HASARLI”

Burada hikayenin aslında projeleri finanse edenlerden başladığını kaydeden Korkmaz, Türkiye’de bugüne kadar finanse edilmiş projelerin büyük bir çoğunluğunun kefaletle finanse edildiğine, o yüzden özellikle saha projelerinde çok da proje kalitesine bugüne kadar bakılmadığına dikkat çekti. “Türkiye’de şu anda benim bildiğim hasar kaydı olan 600 MW proje var. Yani 6000 MW’ı konuşuyoruz, yüzde 10’unun hasar kaydı var” diyen Korkmaz, finanse edenlerin standardizasyonu takip etmedikleri sürece işin satın alanlar tarafında hep ucuza doğru meylettiğini ifade etti. 

“BİRLEŞİK TECRÜBE YETA ÖZELİNDE ÇOK ÖNEMLİ”

Korkmaz, “Sponsor kefaleti alındığında projelerin standardizasyonuyla ilgili ya da kalitesiyle ilgili unsurlar ikinci plana atılıyor. Yap işlet devrete gelindiğinde, YETA’ya gelindiğinde, özellikle çatı tarafındaki YETA’ya gelindiğinde burada ki süreç saha projelerinden daha da komplike. Çünkü burada bir proje geliştirme süreci var, elektrik satışıyla ilgili fizibilite var. Yani aslında bu işin içerisinde olacak hizmet veren şirketin bünyesinde sadece kurabilir olması değil, aynı zamanda projeyi doğru şekilde geliştiriyor olması, kapasite, ekipman ve benzeri şeyler olarak; ve aynı zamanda da elektrik tedariği tarafında da know-how olması gerekiyor ki doğru fizibiliteyi ortaya koyabilsin. Şimdi bu birleşik tecrübe çatı YETA özelinde çok çok önemli” dedi.

Büyük şirketlerin aslında şimdiye kadar güneş sektörüne girmediğini kaydeden Korkmaz, bu şirketlerin sektöre girmeleriyle belli bir standardizasyonun sağlanmaya başlanacağını söyledi.

Korkmaz, Solar Çatı olarak bu standardizasyona hazırlık olarak YETA’lara özel bir şartname hazırladıkları bilgisini de paylaştı.  

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/İstanbul