Solana Güneş Santrali güneş battıktan sonra 6 saat daha elektrik üretiyor!

Enerji Günlüğü – ABD Solana Güneş Santrali termal depolar sayesinde güneşin batmasından sonra altı saat boyunca enerji üretimine devam ediyor.Arizona...

Enerji Günlüğü – ABD Solana Güneş Santrali termal depolar sayesinde güneşin batmasından sonra altı saat boyunca enerji üretimine devam ediyor.

Arizona Gila bend yakınlarında Phoenix’in 70 mil güney batısında bulunan 280 MW gücündeki Solana güneş Santrali, silindirik parabolik oluklardan oluşan yansıtıcılar vasıtası ile elektrik üretimi gerçekleştiriyor. Sahip olduğu termal depolama kapasitesi ile güneş battıktan sonra 6 saat süre ile enerji üretimine devam edebiliyor. Bu kapasite, özellikle yaz aylarında akşam saatlerinde klimalar sebebi ile artan enerji ihtiyacı için bir çözüm sunuyor.

SİSTEMİN İŞLEYİŞİ

Tesis, konsantre güneş enerjisi teknolojisini kullanarak 735 derecenin üzerindeki ısıya sahip güneş panellerinin arasındaki bir borudan akan sıvıyı ısıtıyor. Isıtılan sıvı buhar kazanlarına pompalanıyor ve burada oluşan buhar 140 MW gücünde iki türbini çalıştırarak elektrik üretiyor.

Sistemi özel yapan şey, buhar üretimine ek olarak dönüşümdeki sıvının buhar kazanlarına bitişik olan tanklarda bulunan erimiş tuzu ısıtmada kullanılması. Termal enerji depo sisteminde, 125.000 ton m3 tuz ve erimiş tuzu en az 530 derece sıcaklıkta tutma kapasiteli altı çift sıcak – soğuk tank var. Güneş battığında ısı dolanımındaki sıvı, erimiş tuz tarafından ısıtılarak buharlaşabiliyor.

Düzenli bir üretim sağlamayan yenilenebilir enerjiler için bu tarz depolar çok önemli. Bu depolama sistemi hidro depolama teknolojilerinde de kullanılabilir ve akıllı şebekeler talebe göre daha iyi arz gerçekleştirebilirler. Elektrikli arabalarda da V2G’lerde, bataryalarda yenilenebilir enerjiyi depolayarak ihtiyaç olduğundakullanılabilir.