Enerji Günlüğü - SOCAR Dağıtım, dizel yakıt kullanımına alternatif olarak doğalgaz kullanımını geliştirmek için Türkiye'de geliştirdiği SOCAR CNG istasyon ağını tamamladı.
Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR, Türkiye'nin ana ticaret yolları üzerinde konumlandırdığı perakende OTO-CNG istasyon ağı "SOCAR CNG" ile Türkiye'yi "Mavi Koridor" (Blue Corridor) ile tanıştırıyor.
Akaryakıt ve doğalgaz satışları konularında faaliyet gösteren SOCAR Turkey Petrol Enerji Dağıtım A.Ş. (SOCAR Dağıtım), AB'nin temiz yakıt stratejisi kapsamında Avrupa çapında orta ve uzun yol taşımacılığı yapan ağır ticari nakliye araçlarının dizel yakıt kullanımına alternatif olarak doğalgaz kullanımını geliştirmek amaçlı başlattığı "Mavi Koridor" (Blue Corridor) benzeri bir projeyi, Türkiye'nin ana ticaret yolları üzerinde konumlandırdığı ve Türkiye'nin en geniş perakende OTO-CNG ağı olan "SOCAR CNG" istasyonları ile hayata geçiriyor.
Şirket,İstanbul - İzmir ve İstanbul - Ankara - Mersin'i bağlayan ana ticaret yolları üzerinde konumlandırdığı "SOCAR CNG" istasyonları ile akaryakıta göre daha ekonomik ve çevreci olan CNG alternatifini akaryakıt çeşitleri ile birlikte Türk tüketicisine sunmak üzere hizmet vermeye başladı.
Belli bir büyüklüğe ulaşan "SOCAR CNG" istasyon ağı sayesinde Avrupa'nın bir ucundan yola çıkan CNG'li araçlar Türkiye'de "SOCAR CNG" tarafından oluşturulan koridor ile CNG tedariği sıkıntısı çekmeden yollarına devam edebilecekler.
HAT İKİ BÖLÜMDEN OLUŞUYOR
Türkiye'nin ana ticaret yolları güzergâhına göre oluşturulan hattın ilk bölümü, Gebze Şekerpınar'da inşa edilen ilk istasyonla başlayarak, Bolu, Ankara ve Aksaray'da hayata geçirilen istasyonlar üzerinden Mersin istasyonuna kadar ulaşıyor. Hattın ikinci bölümü ise yine Gebze'yi Bursa Gemlik, Bursa Mustafakemalpaşa ve İzmir Kemalpaşa istasyonları ile İzmir'e bağlıyor.
Yaklaşık 200-250 km'lik aralar ile konumlandırılan ve son teknoloji ekipman kullanılarak inşaa edilen bu sekiz yeni CNG istasyonu sayesinde, İstanbul, Ankara, Mersin, Bursa, İzmir gibi ticaretin kalbinin attığı büyük merkezleri birbirine ve çevre illerine bağlayan yollarda çalışan araçlara yepyeni, ekonomik ve çevreci bir yakıt alternatifi sunulmuş oluyor.
CNG alternatifinin yanısıra motorin, benzin ve LPG'nin de tüketiciye sunulduğu yenilikçi SOCAR CNG istasyonlarının sayısının 2016 yılı içerisinde artması hedefleniyor.
CNG DÖNÜŞÜMÜ İÇİN TEKNOLOJİ GELİŞTİRİLDİ
SOCAR'ın iki yıldır devam ettirdiği program çerçevesinde dizel araçların hem normalde olduğu gibi motorin, hem de daha ekonomik olan CNG'yi tüketmesini sağlayan "DUAL SYSTEM" geliştirildi. DUAL SYSTEM teknolojisi taşıyan araçlarda, aracın dizel özelliğini kaybetmeden CNG tüketilmesi sağlanıyor. Motorin ile birlikte ve aynı anda tüketilen CNG yakıt giderlerinde önemli derecede tasarruf edilmesi sağlanıyor. Dizel araçlarda %70'e varan oranda gaz tüketen sistem, kalan %30 için yine motorin tüketiyor CNG birim maliyet açısından diğer yakıtlara göre daha ucuz olduğu için toplamda önemli bir maliyet avantajı getiriyor.