Socar Türkiye, ekonomik biyoyakıt teknolojisi geliştiriyor

SOCAR Türkiye ve Technip Energies ortaklığıyla geliştirilen teknoloji ile su bitkilerinden yılda yaklaşık 40 bin ton jet yakıtı üretecek. 

Enerji Günlüğü - SOCAR Türkiye ve Technip Energies ortaklığı, yeni ve farklı bir teknoloji ile mikro yosunlardan yıllık yaklaşık 40 bin ton jet yakıtı üretecek.

SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon ve Fransız mühendislik ve teknoloji şirketi Technip Energies, alglerin biyoyakıt pazarında büyümesini hızlandırmak için güçlerini birleştiriyor. SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon tarafından geliştirilen teknoloji ile deniz suyunda büyüyebilen mikro yosunlar biyoyakıta dönüştürülecek. İş birliği kapsamında SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon ve proje ortağı Technip Energies tarafından yapılan analizler sonucunda yıllık yaklaşık 40.000 ton jet yakıtı (SAF) üretimi hedefleniyor. 

İKİ ŞİRKET BİLGİ BİRİKİMİNİ BİR ARAYA GETİRİYOR

Anlaşmanın bir parçası olarak iki şirket aynı zamanda bilgi birikimini bir araya getiriyor. Oluşturulan sinerji kapsamında SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon, PCMR (Plate Catalytic Membrane Reactor) teknolojisinin araştırma ve geliştirme kaynaklarını sağlıyor. T.EN ise süreç ve mühendislik uzmanlığı ile katkıda bulunuyor. Ortak iş birliği anlaşması ile mikro yosunların yakıt üretimi için son işleme gönderilebilecek hidrokarbonlara doğrudan dönüştürülmesi için PCMR teknolojisinin geliştirilmesi ve optimizasyonunu sağlamak hedefleniyor.

DÜŞÜK İŞLETME MALİYETLİ ÖNCÜ TEKNOLOJİ

Sürdürülebilir enerji yolunda fosil yakıtların yerine kullanılabilecek önemli adaylardan biri olan biyoyakıtlar, yüksek operasyonel maliyetleri aşağı çekerek verimliliği artırıyor, sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor. Bu doğrultuda SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon, deniz suyundaki mikro yosunların biyokütlesini, hasatlama ve susuzlaştırma olmaksızın düşük sıcaklıklarda ve basınçlarda doğrudan ve sürekli olarak biyoyakıtlara ve biyokimyasallara dönüştürerek düşük işletme maliyetine sahip öncü bir teknoloji geliştiriyor.