Enerji Günlüğü - SOCAR Türkiye’den yapılan açıklamada, SOCAR'ın İsrail’e ham petrol sattığı yönündeki ithamların asılsız olduğu, bu iddiaların kasıtlı olarak kamuoyunu yanıltmayı amaçladığı belirtildi. Dünya petrol satış piyasasının kendine özgü dinamikleri bulunduğuna değinilen açıklamada “Üretilen ham petrol, ticaret şirketleri veya bu şirketler aracılığıyla satılmaktadır. Tedarik şirketlerinin, ham petrolü hangi ülkelere taşıdığını veya hangi amaçlarla kullandığını kontrol etme ve müdahale etme imkanı yoktur” denildi.
“PETROLÜ TİCARET ŞİRKETLERİNE SATIYORUZ”
SOCAR’ın da diğer petrol şirketleri gibi, tedarik ettiği ürünlerin ticaretini ilgili ticaret şirketleri ile olan satış ilişkileri çerçevesinde gerçekleştirdiğine işaret edilen açıklamada “Piyasada faaliyet gösteren ticaret şirketleriyle devam eden olağan satış ilişkilerimiz çerçevesinde, ticaret şirketlerince SOCAR’dan temin edilen ham petrolün hangi ülkelere sevk edildiği ve hangi amaçla kullanıldığına dair tarafımızca bir kontrol ve müdahale mümkün olmamaktadır” ifadesine yer verildi.
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK DIŞ YATIRIMCISI
SOCAR’ın 18.3 milyar dolarlık yatırımla 16 yıldır faaliyette bulunduğu Türkiye’de farklı illerde 5600 doğrudan ve 10 binin üzerinde dolaylı istihdam sağladığı bilgisine yer verilen açıklamada şöyle denildi:
“Petrol ve doğal gaz alanında faaliyet gösteren grup şirketlerimiz ve gerçekleştirdiğimiz STAR Rafineri, TANAP gibi stratejik mega projelerle Türkiye’nin en büyük dış yatırımcısı ve en büyük entegre endüstri grubuyuz. Türkiye’deki mevcut yatırımlarımızı yeni yatırımlarla genişletme çalışmalarımız ise devam ediyor. Enerjideki cari açığın kapanmasına sağladığımız katkı başta olmak üzere, yarattığımız ekonomik değer ve istihdamın yanı sıra gerçekleştirdiğimiz birçok kurumsal sosyal sorumluluk projesiyle başta faaliyet gösterdiğimiz bölgeler olmak üzere toplumsal fayda için var gücümüzle çalışıyoruz.”
ÇALIŞANLARIN CAN GÜVENLİĞİ
SOCAR Türkiye’nin açıklamasında, SOCAR’a yönelik asılsız ithamlar öne sürülerek sosyal medya üzerinden kışkırtıcı paylaşımlar yapıldığı, bazı provokatör gruplarca da şirket binasına fiziksel saldırılar gerçekleştirildiği vurgulandı. İstanbul genel merkez binasına yönelik 12 Mart, 29 Mayıs, 31 Mayıs ve 2 Haziran tarihlerinde; Bursa’daki Bursagaz ofis binasına yönelik ise 24 Mayıs tarihinde saldırılar gerçekleştirildiği bilgisine yer verilen SOCAR Türkiye açıklamasında, “Şiddet dozu artan provokatif eylemler şirket çalışanlarının can güvenliği için tehlike oluşturmaktadır” ifadesine yer verildi.
“ASILSIZ SÖYLEMLERE İTİBAR ETMEYİN”
SOCAR Türkiye açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Bir grup provokatörün ortaya attığı asılsız ithamları kesinlikle kabul etmemekle birlikte, kamuoyunun algısını manipüle etme ve yüz yıllık kardeşlik bağımıza zarar verme amacı taşıyan bu asılsız söylem ve eylemlere itibar edilmemesini rica ediyoruz. Türk ve Azerbaycan halkının ortak çıkarları ve refahı için çalışmaya devam edeceğiz. Şirket mottomuzda da belirttiğimiz gibi her zaman Birlikteyiz. Güçlüyüz.”