Smart İzmir’de güneş hücresi ve paneli üretecek

İzmir’de Aliağa Güneş Hücresi ve Paneli Entegre Üretim Tesisi açıldı. Tesiste yıllık 800 MW kapasite ile güneş hücresi üretilecek.

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İzmir’de Aliağa Güneş Hücresi ve Paneli Entegre Üretim Tesisi’nin açılış törenine katıldı. Smart Güneş Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ’ın ev sahipliğindeki açılış töreninde yaptığı konuşmada Tesisin yıllık 800 megavat kapasite ile güneş hücresi üreteceğini ifade eden Bayraktar, “Fabrikamız, güneş paneli üretiminde neredeyse tamamı ithal olarak temin edilen güneş hücrelerini yerlileştirecek. Bu alandaki dışa bağımlılığımızı ve dolayısıyla cari açığımızı azaltacak” dedi.

“YENİLENEBİLİR ENERJİ HER DERDE DEVA”

Bakan Bayraktar, tüm dünyada enerjinin dönüştüğünü, Türkiye’nin de yeni bir enerji mimarisi için çaba harcadığını kaydetti. Bayraktar, burada üç temel önceliğin arz güvenliğini sağlamak, dışa bağımlılığı azaltmak ve iklim değişikliğiyle mücadele olduğunu vurgulayarak “Yenilenebilir enerji, adeta her derde deva. Yenilenebilir enerji yatırımlarına yoğunlaşarak artan talebi karşılayıp dışa bağımlılığı azaltarak karbonsuz üretim ile net sıfır emisyon hedefine katkı sağlıyoruz.” dedi.

“İHALELERİ TAMAMLAYACAĞIZ”

Bayraktar, “Yenilenebilir Enerji 2035” yol haritası doğrultusunda yaklaşık 80 milyar dolarlık yeni yatırımla 120 bin megavatlık bir kurulu güce ulaşacaklarına işaret ederek yeni bir YEKA modeli geliştirdiklerini söyledi. Bu modelle 2035 yılına kadar her yıl en az 2 bin megavatlık YEKA yarışması yapacaklarını bildiren Bayraktar, “2024 yılı için YEKA RES ve YEKA GES yarışmaları, bu yıl Ocak ve Şubat aylarında tamamlanacak. 2025 RES ve GES YEKA yarışmalarını da bu yıl sonunda yapmayı hedefliyoruz.” dedi.

“GÜVENLİ BİR YATIRIM ORTAMI OLUŞTURMAYA GAYRET EDİYORUZ”

Politikaları oluştururken bir bağımlılıktan kurtarıp diğerine teslim olmamaya dikkat ettiklerini belirten Bayraktar, “Bugün dünyada panel üretiminin yüzde 75’i, hücre üretiminin yüzde 85’i, wafer üretiminin de yüzde 97’si tek bir ülkede gerçekleşiyor. Bu nedenle biz yerli sanayimizi teşvik amacıyla YEKA yarışmalarında RES’lerde kullanılacak olan türbinlerin asgari 55 puanlık yerlilik şartını, GES’lerde kullanılacak olan panellerde de asgari yüzde 75 yerlilik oranını sürdürmeye devam edeceğiz. Ortaya koyduğumuz uzun dönemli, ölçek ekonomisine sahip ve öngörülebilir politikalarla daha güvenli bir yatırım ortamı oluşturmaya gayret ediyoruz.” değerlendirmesini yaptı.