Smart Energy, temiz üretimini tescilleyecek

Smart Energy, Şanlıurfa’daki iki güneş santralinde (Tuzluca GES ve Gapsan GES) gerçekleştirdiği sıfır emisyonlu elektrik üretimi ile I-REC karbon sertifikası aldı.

Enerji Günlüğü - Smart Energy, Şanlıurfa’daki iki güneş santralinde (Tuzluca GES ve Gapsan GES) gerçekleştirdiği sıfır emisyonlu elektrik üretimi ile I-REC karbon sertifikası aldı. 

Smart Energy, Şanlıurfa’da kendi yatırımları arasında yer alan Tuzluca ve Gapsan projeleri için I-REC sertifikası almaya hak kazandı. I-REC sistemi, üretilen her birim elektrik enerjisini kaynağından başlayarak takip edilebiliyor ve bu kapsamda yenilenebilir enerji tesislerinden üretilen her 1 MWh elektrik enerjisi için bir sertifika oluşturuluyor. Üretimlerinde yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmak da dahil olmak üzere belirli kriterleri yerine getirebilen tesisler, oluşturulan veri tabanına kaydolarak yenilenebilir enerji sertifikalarını almaya hak kazanıyor. I-REC sertifikaları, CDP (Karbon Saydamlık projesi), GHG Protokolü veya diğer sera gazı standartlarında yer alan 'Kapsam II' emisyonlarını azaltma amaçlı olarak da kullanılabiliyor.

TESİS TÜKETİMİNİ NÖTRLEMEK İÇİN KULLANILACAK

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Smart Energy Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı: “I-REC, elektriğini yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini belgeleyen şirketlere verilen uluslararası kabul görmüş bir sertifika. Türkiye’de bu sertifikayı almaya hak kazanmış 49 güneş enerjisi santrali arasına girmeyi başardık. I-REC sertifikasıyla, yeşil dostu standartların üretim aşamasından son tüketiciye kadarki sürecinin izlenebilir olmasını sağlarken, yakın bir zamanda da bu sertifikalarla Gebze’de yer alan üretim tesisimizin tüketimlerini nötrleyecek son itfa işlemini de yapabileceğiz. 

TEMİZ ENERJİ ÜRETİYOR

Ekim 2020’de faaliyete geçen Tuzluca ve Mayıs 2019’da faaliyete başlayan Gapsan güneş enerjisi santralleri, bugüne kadar toplamda yaklaşık 20 milyon kilovatsaat sıfır emisyonlu elektrik üretimiyle yaklaşık 12 bin ton karbon emisyonun doğaya salımını engelledi. Bu da yaklaşık 1 milyon ağacın yaptığı katkıya eşdeğer.

Smart Energy bundan önce Aksaray ve Karaman’da kendine ait güneş santrallerinden yıllık 20 MW sıfır emisyonlu elektrik üretimini ise Verra’ya onaylatarak, santrallerini 10 yıllığına sertifikalandırmıştı.  Şirket, yıllık 20 MW sıfır emisyonlu elektrik üretimiyle, son iki yılda 37 bin ton karbonun salımını engelledi. Bu da doğaya 216 bin ağacın sağladığı katkıya eş değer bir miktarı ifade ediyor.

Yenilenebilir enerji sektöründeki yatırımlarına 2009 yılında Avrupa’da başlayan Smart Energy, Türkiye başta olmak üzere; Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, İsviçre, Ukrayna ve Almanya’da faaliyet gösteriyor. Şirket, yerli panel üretimi ve mühendislik hizmetlerinin yanı sıra, yatırımcı olarak da güneş enerjisi sektöründe çalışmalar yapıyor.