Sinopec ultra derin jeotermal sondajda 5 bin 200 metreye ulaştı

Çin, derin jeotermal bilimsel keşif kuyusu Fushenre-1’de 5 bin 200 metre derinliğe ulaştı.

Enerji Günlüğü - Çin Halk Cumhuriyeti, derin jeotermal bilimsel keşif kuyusu Fushenre-1’de 5 bin 200 metre sondaj derinliğine kadar ulaştı. 
 
Çin Halk Cumhuriyeti; Hainan Eyaletine bağlı Haikou şehrinde açılan, ultra derin jeotermal bilimsel keşif kuyusu Fushenre-1’de 5 bin 200 metrelik sondaj derinliğine kadar ulaştı. Fuıshenre-1 Kuyusu, ülkede bu derinliğe ulaşan ilk kuyu oldu. 

Fushenre-1 Kuyusu Sondaj Projesi, rafineri ve petrokimya alanlarında faaliyet gösteren Çinli kamu şirketi Sinopec’e ait. 

Haikou şehri, Pasifik Ateş Çemberi boyunca uzanan ve dünyanın dört büyük yüksek sıcaklık jeotermal kuşağından birinin üzerinde yer alıyor. Pasifik Okyanusunu çepeçevre saran ve dünyanın en yoğun volkanik ve sismik hareketlilik hatlarını içeren çembere, Pasifik Ateş Çemberi deniyor. Çember, yoğun modern volkanik aktiviteyle karakterize ediliyor ve derin jeotermal kaynaklar açısından da zengin bir hat olarak biliniyor. 

Sinopec’ten yapılan açıklamada, Çin'in jeotermal kaynak çalışmalarının ağırlıklı olarak sığ kaynaklara odaklandığı; ancak Fushenre-1 Kuyusunun, ülkenin 5.000 metre derinlikte yüksek sıcaklıkta jeotermal enerji keşfine yönelik ilk adımı olduğu bildirildi. 

Ultra derin jeotermal keşif kuyuları, bazı fiziki zorlukları da beraberinde getiriyor. Öncelikle bu derinliklerde yüksek sıcaklıklar ve jeolojik katmanlarda çok güçlü aşındırıcı etki söz konusu oluyor. 

Bu nedenle keşif ve sondaj çalışmaları, çift tahrikli delme ve yüksek basınçlı püskürtme teknolojisi kullanılarak yapılıyor. Delme hızını artırmak için entegre kompozit darbe hızlandırıcılardan yararlanılıyor. Çökmeyi ve sızıntıyı önlemek için de güçlendirilmiş tıkama adı verilen teknik uygulanıyor. Ayrıca ultra derin sondaj sırasında yüksek sıcaklığa dayanıklı aletler tercih ediliyor.