Silivri Depolama Tesisi’nin kapasitesi 4.6 milyar m3’e çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin talebin dörtte birini tek başına karşılayabileceğini belirterek, tesisin Avrupa’da türünün en büyüğü haline geldiğini söyledi. 

Enerji Günlüğü - İlave yatırımlar sonrası depolama kapasitesi 4.6 milyar m3’e çıkarak Avrupa’daki en büyük yeraltı gaz depolama tesisi haline gelen Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi açıldı.

Türkiye’nin enerji arz güvenliğinde kritik bir role sahip olan İstanbul Silivri’deki BOTAŞ’a ait Yeraltı Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin ikinci fazı 16 Aralık 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açıldı. Açılışı yapılan yeni fazıyla birlikte tesisin toplam kapasitesi 4,6 milyar metreküpe ulaştı

Tesisi büyütme çalışmaları kapsamında 18 kuyuda sondaj işlemi yapıldı, deniz üstüne iki platform kuruldu. Genişletme çalışmaları ile Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin kapasitesi, 3,2 milyar metreküpten 4.6 milyar metreküpe yükseldi. Ayrıca tesisin ulusal gaz boru şebekesine günlük gaz verme kapasitesi de artarak 28 milyon metreküpten günde 75 milyon metreküpe yükseldi. 

“AVRUPA’DAKİ EN BÜYÜK YER ALTI GAZ DEPOLAMA TESİSİ HÂLİNE GELMİŞTİR”

Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kısa ve orta vadede küresel enerji krizinin Avrupa’da yol açtığı sıkıntıların Türkiye’de yaşanmaması için her türlü tedbiri almayı sürdüreceklerini söyledi. 

Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin, açılışı yapılan yeni fazıyla 4,6 milyar metreküpe ulaşan toplam kapasitesinin hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, “Bugünkü açılışla birlikte, Silivri, Avrupa’daki en büyük yer altı gaz depolama tesisi hâline gelmiştir” dedi. 

İLK FAZ 2007 YILINDA HİZMETE ALINDI

Silivri’deki tesisin ilk fazını 2007 yılında hizmete aldıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: 

“Son genişletme çalışmaları, denizden 3 kilometre açıktaki platformlar vasıtasıyla, 18 kuyuda, 31 bin metre deniz sondajı yapılarak gerçekleştirildi. Bu faaliyetler, Karadeniz’deki sondaj işlemleri seviyesinde bir yoğunlukla yürütülmüştür. Tüm bu çalışmalarda kullanılan malzemeler tamamen yerli ve millî olarak üretilmiş, böylece ülkemizin gaz depolama alanındaki teknoloji birikimine de katkı sağlanmıştır. Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisimiz, günlük 45 milyon metreküp enjeksiyon ve 75 milyon metreküp geri dönüşüm kapasitesine sahiptir.”

TALEBİN DÖRTTE BİRİNİ KARŞILAYABİLECEK

Tesisin, en yoğun tüketim döneminde dahi talebin dörtte birini tek başına karşılayabileceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ankara Tuz Gölü’ndeki kapasite genişletme çalışmaları tamamlandığında, orada da benzer orana ulaşacağız. Ülkemizin bu yılki toplam doğal gaz tüketiminin 53,5 milyar metreküp olacağı göz önüne alındığında, Silivri’de ulaştığımız 4,6 milyar metreküplük ve Tuz Gölü’nde hedeflediğimiz 5,4 milyar metreküplük kapasitesinin önemi daha iyi anlaşılacaktır.”