Silikiotis, Noble Energy ile akaryakıt terminali anlaşması imzalayacak

Enerji Günlüğü - Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Neoklis Silikiotis, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki (MEB) 12. parselde...

Enerji Günlüğü - Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Neoklis Silikiotis, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki (MEB) 12. parselde doğalgaz sondaj çalışmaları yapan Noble Energy şirketiyle, sadece doğalgazın çıkarılması için değil, aynı zamanda akaryakıt terminali inşa edilmesine yönelik bir dizi anlaşma imzalanacağını açıkladı. Alithia gazetesi “Yeni Bir Enerji Stratejisi Belirleniyor... Ticaret Bakanı 12. Parseldeki Doğalgaz Yataklarıyla Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Eşzamanlı Olarak Değerlendirilmesi Gerektiğini Belirtti” başlık ve spotuyla aktardığı haberinde, Silikiotis’in dün, Larnaka’daki bir etkinlikte yaptığı açıklamalarda, doğalgazla ilgili Bakanlar Komitesi’nin, doğalgazın çıkarılması için olduğu kadar, Vasiliko’ya akaryakıt terminali inşa edilmesine yönelik bir dizi anlaşma imzalaması için, Noble Energy şirketi ile müzakere grubuna yetki verdiğini söylediğini yazdı.

Gazeteye göre Silikiotis, Bakanlar Komitesi’nin Noble Energy ile müzakere grubuna ayrıca, Rum piyasasına 2017-2018 yıllarından önce doğalgaz tedariki için geçici bir çözüm bulması yetkisini de verdiğini söyledi. Silikiotis, Rum Hükümeti’nin şu anda yeni bir enerji stratejisi belirlemekte olduğunu ve bu stratejinin merkezinde, Yenilenebilir Enerji Kaynakları’nın (YEK) kullanımının artırılmasıyla, 12. parselden çıkarılacak doğalgazın birlikte değerlendirilmesinin bulunduğunu kaydetti. 12. parseldeki doğalgazın Güney Kıbrıs’a getirilebilmesi ve iç piyasada kullanılabilmesi için denizaltından boru döşenmesi ve getirilecek doğalgazın, sıvılaştırılarak ihraç edilebilmesi için akaryakıt terminali inşa edilmesi gibi bazı altyapı çalışmaları yapılması gerektiğini ifade eden Silikiotis, özellikle güneş, rüzgar ve biokütle enerjilerine yatırım yapacaklarını belirtti.

Silikiotis, ticari hedefleri arasında, AB ödenekleri ve devlet hazinesindeki para kullanılarak, tarım ve sanayi ürünlerinin ihracatının da bulunduğunu kaydederek, 2011 yılındaki ürün ihracatının, 2010 yılına kıyasla yüzde 10 artış gösterdiği, toplam ihracatın da yüzde 24 artış gösterdiği örneğini verdi. Rum Ticaret Bakanlığı’nın hedefleri arasında, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler’in (KOBİ) desteklenmesi ve birleşik piyasaya dahil olması için teşvik edilmesi, girişimciliğin ileri götürülmesi ve Avrupa Yatırım Bankası tarafından finanse edilecek bir “garanti mekanizmasının” yaratılmasının da bulunduğunu kaydeden Silikiotis, turizmle ilgili olarak ise 2011-2015 Yeni Turizm Stratejisi aracılığıyla turistik ürünlerin zenginleştirilmesine önem verildiğini söyledi.