Siemens-Gamesa rüzgar ortaklığına AB izni yolda

Enerji Günlüğü – Siemens ve Gamesa'nın rüzgar enerjisi sektöründeki faaliyetlerini birleştirmelerine AB'nin koşulsuz rekabet onayı vereceği ifade...

Enerji Günlüğü – Siemens ve Gamesa'nın rüzgar enerjisi sektöründeki faaliyetlerini birleştirmelerine AB'nin koşulsuz rekabet onayı vereceği ifade edildi.

Konuya yakın kaynakların bildirdiğine göre AB, Alman mühendislik firması Siemens ve İspanya'nın Gamesa'nın rüzgar enerjisi faaliyetlerini birleştirerek dünyanın en büyük rüzgar türbini üreticisi haline gelmeleri için yeşil ışık yaktı. Avrupa Komisyonu'nun rüzgardaki bu dev birleşme için şirketlerden rekabet kaygısıyla bazı tavizler isteyebileceği kaydedilmişti, ancak kaynaklar iki şirketin AB Rekabet kurumunu ikna ettiğini kaydediyor. Komisyon kararını 13 Mart'ta açıklayacak.

ORTAKLIĞIN KAPASİTESİ 69 GW OLACAK

Birleşme sonrası iki şirket dünya çapında yaklaşık 69 GW kurulu kapasiteye sahip olacak ve Vestas Wind Systems A / S ve General Electric Co.'yı geçecek bir konuma gelecekler. Aynı zamanda iki şirket hizmet verdikleri pazarlarda birbirlerini tamamlayacak. Çünkü Gamesa, Güney Amerika'da, Hindistan'da ve Çin'de en büyük rüzgar tedarikçisiyken Siemens, Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Kuzey Amerika'da güçlü.

SİEMENS YENİ ŞİRKETİN YÜZDE 59'UNA SAHİP OLACAK

Siemens ve Gamesa, geçen yıl Haziran ayında imzladıkları anlaşma sonucunda, tüm rüzgar enerjisi faaliyetlerini birleştirerek, dünyanın lider rüzgar türbini üreticisi olma yolunda ilk adımı attı. Siemens, bu birleşme ile yeni kurulacak ortak şirketin hisseli sermayesinin yüzde 59'una, Gamesa'nın mevcut hissedarları da yüzde 41'ine sahip olacak. Siemens, birleşmenin tamamlanmasının hemen ardından tüm Gamesa hissedarlarına (Siemens hariç) hisse başına 3,75 Euro ödeyecek.

Yeni şirketin dünya çapında, birikmiş yaklaşık 20 milyar Euro değerinde siparişe, 9,3 milyar Euro ciroya ve 839 milyon Euro kâra sahip olması bekleniyor. Birleşme sonucu oluşan şirketin global merkezi İspanya'da olacak ve şirketin hisseleri İspanya'da işlem görmeye devam edecek. Onshore bölümünün merkezi yine İspanya olurken, offshore bölümü Hamburg-Almanya ve Vejle-Danimarka'dan yönetilecek.