Serdar Ekiz: Yeni düzenleme en çok madencileri sevindirecek

GÜNEŞDER Başkan Yardımcısı Serdar Ekiz, Hazine arazisine lisanssız tesis kurulmasına imkan veren düzenlemenin en çok madencileri sevindireceğini söyledi.

Enerji Günlüğü - GÜNEŞDER Başkan Yardımcısı Serdar Ekiz, Hazine arazisine lisanssız tesis kurulmasına imkan veren düzenlemenin en çok madencilik sektörünü rahatlatacağını söyledi. 

GÜNEŞDER Başkan Yardımcısı Serdar Ekiz, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yayınladığı ve lisanssız elektrik üretim tesislerine Hazine arazisi tahsisi imkanı sağlayan tebliği Enerji Günlüğü'ne değerlendirdi.

Düzenlemenin en çok madencilik sektörüne katkısı olacağını belirten Serdar Ekiz, şu değerlendirmeyi yaptı, “Burada kamu tarafından belirlenmiş stratejik sektörlere doğrudan tahsis yoluyla anlamlı bir destek söz konusu. Bu kapsamda destek alan maden işletme ruhsatı sahipleri de doğrudan tahsis hakkına sahip oldular. Madencilik sektörünün en büyük maliyet kaleminin enerji olduğu kabul edilirse bu tahsis, madencilik sektörü için büyük bir imkan ortaya koydu”. 

Serdar Ekiz, lisanslı elektrik üreten jeotermal enerji santrali işleten firmaların, bu imtiyaz kapsamına alınmalarına anlam veremediğini belirtti.

Serdar Ekiz, kendi işletme ruhsat sahalarında lisanssız üretim yapmak isteyenlere bir ayrıcalık sağlandığını ve lisanslı tesislerin de lisanssız üretim tahsisi alabileceklerini söyledi. 

30 GÜNDE ÇAĞRI MEKTUBU SUNMAK İMKANSIZ

Yeni düzenlemenin özellikle güneş enerjisinden elektrik üretimine yönelik arazi taleplerini önemli ölçüde karşılayacağını anlatan Serdar Ekiz, mesken ve aydınlatma hariç bütün abone gruplarının hazine arazilerinin tahsisi için başvuruda bulunabileceklerini; ihale sonucunda kazanırlarsa işletmeye geçmek için bir yıllık süreye sahip olacaklarını belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü, “Bu bir yıllık süre çeşitli nedenlerle en fazla 4 yıla kadar uzatılabiliyor. Fakat hak kazanan yatırımcının ön izni aldıktan sonra 30 gün içinde çağrı mektubuna sahip olma imkanı yok. Çağrı mektubu tahsis sürelerinin en az 3 ay olduğu düşünüldüğünde, istenen evrağın sunulması imkansızdır. Yönetmeliğin bu kısmı ya revize edilecek ya da dağıtım şirketleri bu tür başvurular için özel bir tahsis süreci geliştirecekler sanıyorum.” 

GÜNEŞ ENERJİSİ DÜZENLEMELERİ HIZLI MESAFE KAYDETTİ

Türkiye’de güneş enerjisiyle ilgili yasal düzenlemelerin kısa sürede çok önemli mesafe aldığını hatırlatan Ekiz sözlerini şöyle tamamladı, “2012 yılında yürürlüğe giren Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliğinin 10 yıl içinde geldiği aşamaya baktığımızda, ülkemiz için zamanında ne kadar doğru adımların atıldığına şahitlik yapıyoruz. Kaynağı bedava olan ve bulunduğumuz coğrafyanın bize bir lütfu olan sonsuz enerji kaynağı güneş, elektrik enerjisi kaynağı olarak uluslararası rekabette var olma mücadelesi veren sektörlerimize katkı sağlayacaktır”.