Şentürk: Jeotermalde destek mekanizması tümüyle dövize endeksli olmalı

JESDER Başkanı Ufuk Şentürk, jeotermal sektöründe yerli aksam dışında ana YEKDEM mekanizmasının tümüyle dövize endeksli olmasını önerdi.

Enerji Günlüğü - JESDER Başkanı Ufuk Şentürk, jeotermal sektöründe yerli aksam dışında ana YEKDEM mekanizmasının tümüyle dövize endeksli olmasını önerdi.

Koronavirüs önlemleri nedeniyle bu yıl dijital formatta düzenlenen 26. ICCI Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı (ICCI Digital) kapsamında gerçekleştirilen “2021 ve Sonrası Destek Mekanizmaları” adlı özel oturumda değerlendirmelerde bulunan JESDER Başkanı Ufuk Şentürk, jeotermal enerji sektörünün ithal yoğun bir sektör olduğunu belirterek, ana YEKDEM mekanizmasının tümüyle dövize endeksli olmasını önerdiklerini söyledi.

YEKDEM mekanizmasının yeni kanun tasarısının yasalaşması halinde Türk Lirası olarak devam edeceğini kaydeden Şentürk, “Bizim için YEKDEM mekanizmasının eskalasyonunun nasıl olacağı önemli. Önerimiz ise yerli aksamı ari tutmak üzere ana YEKDEM mekanizmasının tümüyle dövize eskale edilmesi ve dövizdeki hareketliliğin aylık yüzde 1’lerin üzerinde veya altında olması halinde fiyatın aylık periyodlar  halinde, eğer hareketlilik yoksa üçer aylık periyodlar halinde eskale edilmesi” ifadesini kullandı. 

“YERLİ AKSAM DESTEĞİNDE İLAVE BİR KALEM EKLENMELİ”

Yerli aksam destekleme mekanizmasının da jeotermalde maksimum faydanın sağlanması için yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade eden Şentürk, “JES’lerin devamında ikincil yatırımlar olarak adlandırdığımız seracılık, şehir ısıtması, kurutma, turizm yatırımlarının da yapılması durumunda yerli aksam desteklerine ilave bir kalem eklenerek teşvik edilmeli. Ve bu yatırımlar artacak ve jeotermalden ısı ve enerji anlamında fayda sağlamak maksimize edilebilecektir” dedi. 

“YEREL YÖNETİMLERE BİRAZ DAHA BONKÖR OLUNMALI”

“Ayrıca jeotermal kaynak kullananlardan alınan yüzde 1 idare payının yerel yönetimlere dağıtımında biraz daha bonkör olunmalı” diyen Şentürk, bunun en azından yarısının ya da beşte ikisinin yerel yönetimlere aktarılması gerektiğini söyledi. Şentürk, “Çünkü yerel yönetimlerde hakikaten bu işin başlangıcında ÇED sürecinde ve imar sürecinde çok büyük zorluklar yaşıyoruz. Özellikle bazı belediyelerde bu süreç tıkanıyor ve hareket edemez hale geliyoruz. Çözümü bakanlık tarafından ÇED ve imar almakta buluyoruz, bu da Bakanlığımızı ziyadesiyle meşgul ediyor” dedi. 

“HİBRİT YÖNETMELİĞİNDE TOPRAK VE ZEYTİNCİLİK KANUNU İLE İLGİLİ SIKINTILAR VAR”

Jeotermal yatırımlarının artışı için 5403 sayılı Toprak Kanunu ve Zeytinliliklerin Islahı konularında yerli milli enerji kaynaklar için yeniden düzenlenmesini talep eden Şentürk, hibrit yönetmeliğinde bu konularla ilgili yaşanan bazı sıkıntıların olduğunu kaydetti. Jeotermal ruhsat alanları içinde tarıma elverişli olmayan alanların hibrit tesisler için kullanılmasını talep ettiklerini ifade eden Şentürk, yapılacak olan hibrit yatırımlarının da üreteceği güç ile tüketimlerin karşılaştırılması sonucunda bir yere varılması gerektiğini söyledi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü