Enerji Günlüğü (SolarTR2016) - Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden bir ekip, gazifikasyonda ısıtma olarak güneş enerjisi kullanmayı deneyimledi ve sonuçta ortaya daha az karbon, daha çok ve verimli hidrojen gazı çıktı.
Solar TR’nin son gününde Bireysel ısıtma ve soğutma sistemleri için gazifikasyonda güneş enerjisi kullanımı konulu bir oturum gerçekleştirildi. Konuşmacı Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğrencisi Merdin Danışmaz, sentez gazı elde etmek için çam kozalağı yakmada güneş enerjisi kullandıklarını ve böylece daha az biyokarbon ve daha çok ve verimli hidrojen gazı elde ettiklerini anlattı.
Danışman, “Sentez gazı elde etmek için, biokütleyi yakma işlemi gerçekleştirilir. Bu proses sonunda da kül, katran ve karbon parçacıkları kalır. Biyokütleyi gazlaştırıcıya (reaktöre) koyarız ve aşağıdan karbonmonoksit ve hidrojen gazlarını alırız. Bu işlem için bilimadamları genellikle atıktan gaz üretimi yapmayı tercih eder. Biz de ısı olarak güneş enerjisi kullandığımız deneyde çam kozalağı kullanmayı tercih ettik. Sonuçta ortaya daha az biyokarbon, daha çok hidrojen gazı çıktı. Bu hidrojen gazının verimliliği de çok iyi oldu.” dedi.
Melis ÇALAPKULU - Enerji Günlüğü