Sakarya Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (SEDAŞ), geride kaldığımız dönemde bir Proje Fikri Yarışması düzenlemişti.
Yarışma, SEDAŞ’ın görev alanı kapsamındaki Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerindeki üniversitelerle işbirliğini geliştirmek, bu üniversitelerde okyan öğrencilere katma değer sağlamaktı.
Toplum İçin Yeni Teknolojiler temasıyla düzenlenen yarışmaya, enerjinin üretiminde, iletiminde, dağıtımında, çevre ile uyumunda ve enerjide iş güvenliği alanlarındaki projeler kabul edildi.
Yarışmanın jürisinde Sakarya Üniversitesi (SAÜ), Kocaeli Üniversitesi (KOÜ), Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ), Düzce Üniversitesi (DÜ) ve Gebze Teknik Üniversitesi’nden (GTÜ) öğretim üyeleri görev aldı.
Yarışma sonuçlandı. Kazananlar ödüllerini, düzenlenen bir törenle, SEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve İcra Başkanı Bekir Sami Güven’in elinden aldı. Hatta kazanamayanlara da katılımlarından ötürü teşekkür belgeleri sunuldu.
Biz de SEDAŞ’ı böylesi bir yarışma düzenlediği için tebrik ediyoruz.
Tabii tüm katılımcıları katılımlarından, kazananları da başarılarından ötürü kutluyoruz.
Çünkü bu ülkenin fikir ve proje geliştirmeye ihtiyacı var.
Yani, mesela iyi motor ustaları yetiştirmek marifet değil.
Asıl iyi motor geliştiren, tasarlayan ve üretenlere de ihtiyaç var.
Motor sadece bir örnek. Bunları hayatın bütün alanlarına yayabilirsiniz.
Her neyse, SEDAŞ’ın Proje Fikri Yarışması’nda ilk üç ile birlikte 12 projeye ödül verildi.
Yarışma birincisi Volkan Ulutaş, ikincisi Armağan Ünal ve Muhammet Çavuşoğlu ile üçüncüsü Mert Kesici oldu.
Yukarıdaki bilgiler, SEDAŞ tarafından yapılan açıklamada yer aldı.
Ancak açıklamada yarışmada ödüle layık görülen projelerden sadece ilk üçünün sahiplerinin adları yer alıyor. SEDAŞ’ın duyurusunda ne diğer ödül alanlara ve ne de ödüllendirilenlerin okudukları üniversiteler dair bir bilgi yok.
Hadi tüm bunları geçelim, şimdi bu satırları okuyanlar olarak sizin de asıl merak ettiğiniz şeylerden biri, bu katılımcıların hangi projelerle ödül aldıkları değil mi?
Yani madem bu projeler sahiplerine ödül kazandıracak kadar değerli, ayrıntıları geçelim, en azından konu başlıkları ve içerikleriyle birlikte tanıtılmaya anlatılmaya değmez mi?
Tamam, SEDAŞ’ın yarışma prosedürünü, sonuçların açıklanma biçimine ilişkin ayrıntıları bilmiyoruz. Belki de şirket, bu projeleri, sahipleriyle birlikte hayata geçirmek istiyor, ki olabilir ve buna saygı duymalıyız
Ancak ben yine de şöyle düşünüyorum. Madem bu bir PR faaliyetinin parçası olarak değerlendiriliyor ve uzun basın duyurularıyla bizlere ulaştırılıyor, o halde yukarıda değindiğimiz gibi projelerin ayrıntılı içerikleri olmasa bile, bazı kırılımlarının paylaşılmasını istemek hakkımızdır diye düşünüyoruz.
Çünkü evet, burada bir haber var. Ama bence haberin en önemli unsuru bence projeler ve işin özneleri de projeyi geliştiren öğrenciler. O yüzden, gelen basın bülteni üzerine böyle bir yazıyı kaleme almak istedik. Anlayışla karşılanacağını umuyoruz.
Şunu da söyleyelim ki, elektrik dağıtım şirketleri, dağıtım sektörüne ilişkin katma değer yaratan projeler geliştirip hayata geçirmek istediği zaman, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan kaynak alabiliyor. Şayet söz konusu proje, diğer dağıtım şirketleri tarafından da uygulanabilecek özelliklere sahipse, EPDK birkaç dağıtım şirketinin bu konuda ortak çalışma yürütmeleri şartıyla bu desteği vermeyi tercih edebiliyor.
Tabii SEDAŞ’ın proje yarışmasında bu karakterde olmayan başka projeler de bulunuyor olabilir. Açıklanmadığı için bilmiyoruz çünkü…
Tüm bunları söyledikten sonra SEDAŞ’ı böylesi bir yarışma düzenleyip öğrencileri motive ettiği için tekrar tebrik ediyoruz.
Ama yine de…