Enerji Günlüğü - Schneider Electric ve FullCharger, ortaklaşa elektrikli araç şarj istasyonları ağı kurmak amacıyla sözleşme imzaladı.
Schneider Electric Türkiye ve FullCharger Türkiye arasında, elektrikli araç şarj istasyonu ağı kurmak amacıyla bir işbirliği sözleşmesi yapıldı. İmza töreninde bir konuşma yapan Schneider Electric Türkiye Genel Müdürü İsmail Yamangil, iklim krizinin önlenmesi için karbon nötr hale gelmenin önemini vurguladı ve “Elektrik ve dijitali birbirinden ayrı düşünemediğimiz bir döneme geldik. Biz buna ‘elektrik 4.0’ diyoruz. Karbon salımı konusunda dengeyi tutturabilmek için enerji kullandığımız tüm alanlarda değişim geçirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
“YENİLENEBİLİR ENERJİYE İHTİYAÇ ARTACAK”
Yamagil konuşmasını şöyle tamamladı, “Yenilenebilir enerjiye gelecekte daha fazla ihtiyaç duyulacak. Dünyadaki enerji ihtiyacının yalnızca yüzde 6’sı yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanıyor. Bu oranın 2040 senesine gelindiğinde yüzde 40’a ulaşması bekleniyor. 18 yıl içinde yüzde 40’lık artış oldukça ciddi bir oran”.
“ELEKTRİKLİ ARAÇLAR RUTİNİMİZE DAHİL OLACAK”
Schneider Electric Türkiye Kanal Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Gökhan İşbitiren ise fosil yakıtlı araçların kilometre başına karbon salımlarının 100-200 gram arasında değiştiğini kaydetti ve “Elektrikli araçlarda ise karbon salımı olmayacak. Kara yolu ulaşımının, bugünkü elektrikli araç teknolojisiyle sıfır karbon emisyonuna taşınması bekleniyor. 2020 yılında elektrikli araç pazarındaki artış yüzde 40 iken içten yanmalı motorlu araçlardaki pazar büyüklüğü yaklaşık yüzde 18 civarında azalma göstermiş. Yine 2025 yılında, yani önümüzdeki birkaç yıl içinde elektrikli araçların toplam binek araç sayısındaki oranı yüzde 16’lara gelmesi bekleniyor. İlerleyen yıllarda 2030’a kadar her satılan 2 araçtan birinin elektrikli araç olması bekleniyor” diye konuştu.
“2040’A KADAR 400 BİN MW’LIK ŞARJ İSTASYONU”
FullCharger Yönetim Kurulu Üyesi Begüm Dermancıoğlu ise elektrikli araç şarj alt yapılarının önümüzdeki yıllarda daha fazla enerji tüketimine yol açacağını bildirdi ve tüketen elektrik teknolojisinin eş zamanlı olarak enerji üreten ve depolayan hale gelmesinin beklendiğini söyledi. Dermancıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü, “Bugün itibariyle yan kuruluşumuzla beraber Türkiye’de tam 240 ayrı noktada hizmet veriyoruz. 2040 yılına kadar ülkede kurulacak şarj istasyonlarının yaklaşık 400.000MW (megawatt) olması hedefleniyor. 2023 sonuna kadar 40 yeni elektrikli araç modeli daha pazara girecek. Bugün 8 binlerde olan şarj edilebilir araç sayısının, yılsonunda 70 bine çıkacağını öngörüyoruz”.
Fullcharge Türkiye ve Schneider Elektrik Türkiye, daha önce de çeşitli işbirliği projeleri yürütmüştü.
Ezgi ACER - Enerji Günlüğü