Saygın: Verimlilik artışı enerji talebini sınırladı

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Dr. Değer Saygın, enerji verimliliği çalışmalarının, Türkiye’deki talep artışını bir ölçüde sınırlandırdığını söyledi.

Enerji Günlüğü - SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Dr. Değer Saygın, enerji verimliliği çalışmalarının, Türkiye’deki talep artışını bir ölçüde sınırlandırdığını söyledi. 

SUHARA Direktörü Değer Saygın, Sürdürülebilir Anadolu temasıyla İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’nde düzenlenen III.  Ilgaz Enerji Çalıştayı’nda bir sunum yaptı. Türkiye'nin enerji talebinin yavaş da olsa yükselmeye devam ettiğini belirten Saygın, ısıtma, soğutma ve ulaşımda elektrik tüketiminin artmasının beklendiğini söyledi. Bu talep artışının karşılanmasında yenilenebilir enerji kaynaklarının büyük rol oynayabileceğini kaydeden Saygın, 2026 yılında Türkiye'nin toplam elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payının yüzde 50’nin üzerine çıkabileceği öngörüsünü dile getirdi. 

GÜNEŞ VE RÜZGAR ENERJİSİ POTANSİYELİ

Türkiye’de rüzgar ve güneş enerjisinde 30 biner megavatlık (MW) potansiyel hesapladıklarını kaydeden Değer Saygın şöyle konuştu: 

“Şu anda elektrik tüketimimizin yaklaşık yüzde 10’unu rüzgar ve güneşten karşılıyoruz. Bu aslında Türkiye’nin kaynak zenginliğini göz önünde bulundurduğumuzda çok küçük bir rakam. Sistem odaklı bir yaklaşımla bu potansiyel hayata geçirilebilir.” 

VERİMLİLİK DÖNÜŞTÜRÜCÜ FAKTÖR  

Yenilenebilir enerji kaynaklarının yanı sıra enerji verimliliğinin Türkiye’nin enerji dönüşümünde de çok önemli bir rol oynayacağının altını çizen Değer Saygın, verimlilik çalışmaları sayesinde 2000-2017 döneminde enerji yoğunluğunun yüzde 21 azaldığının hesaplandığını söyledi. Bu sayede Türkiye’deki enerji talep artışının sınırlandığını ifade eden Saygın şöyle konuştu:

“Türkiye’de hem binalarda hem de sanayide enerji verimliliği için büyük bir potansiyel var. En fazla enerji tüketen binalar hizmet binaları fakat tüketimler bölgelere göre değişkenlik gösteriyor. Bu yüzden, enerji verimliliği sağlamak için bina ve bölgelere göre farklı strateji ve teknoloji lazım.”

ULUSAL ENERJİ VERİMLİLİĞİ EYLEM PLANI

Enerji verimliliğindeki iyileşmelerin Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’ndaki hedeflerinin de ötesinde bir hıza kavuşturulmasının  önemini vurgulayan Değer Saygın, “Bu kapsamda da kısa dönemde yatırımları hızlandırmak için uzun vadeli planlama gerekiyor. Yenilikçi piyasa, iş, finans modelleri, teknoloji ve yaklaşımlarla yenilenebilir enerji entegrasyonunun ve tüm sistemin verimliliğinin artırılması da ayrıca önemli” ifadelerini kullandı.