Sarvan: Gelecek güneş enerjisi ve hidrojende

CW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Sarvan, hidrojen ve güneş enerjisinin fosil yakıtların yol açtığı çevresel sorunlara bir çözüm olarak öne çıktığını belirterek “Gelecek güneş enerjisi ve hidrojende” dedi. 

Enerji Günlüğü - Türk enerji markası CW Enerji’nin Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Sarvan, dünyada sürdürülebilir enerji çözümlerinin giderek daha fazla önem kazanmaya başladığını belirterek, enerjiye ulaşmada güneş ve yeşil hidrojenin geleceğin enerji kaynaklarından olacağına dikkat çekti.

Küresel iklim kriziyle mücadele ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda, yenilenebilir enerji kaynaklarına olan talebin her geçen gün artığını ifade eden Sarvan, bu süreçte güneş ve hidrojen enerjisi birlikteliğinin geleceğin enerji çözümleri olarak öne çıktığını söyledi. 

Yenilenebilir ve çevre dostu yapılarıyla bu iki enerji kaynağının oldukça önemli olduğunun altını çizen Sarvan, “Güneş enerjisi, dünyanın en bol ve yenilenebilir enerji kaynaklarından biri. Hidrojen ise güneş enerjisine mükemmel bir tamamlayıcı olarak kabul ediliyor" dedi. 

Hidrojenin enerji depolama çözümleri açısından da kritik bir öneme sahip oluduğunu ifade eden Tarık Sargın "Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilerek depolanıp daha sonra gerektiğinde enerjiye dönüştürülebiliyor. Güneş ve hidrojen enerjisi, geleceğin enerji sistemlerinde birbirini tamamlayan iki temel unsur diyebiliriz” diye konuştu.  

TEMİZ HİDROJEN YATIRIMLARINDA ARTIŞ

Dünyada hidrojen enerjisi pazarının son yıllarda önemli gelişmeler kaydettiğini ve büyük yatırımlar aldığını anlatan Tarzan Tarık Sarvan şöyle konuştu:

"Temiz hidrojen projelerine yapılan yatırım 2020'de 10 milyar dolarken 2024 itibarıyla 75 milyar dolara yükselerek yedi kat arttı. Şu anda hidrojen değeri zincirinde 1.500'den fazla proje bulunuyor. Bu projeler, hidrojen üretiminden altyapı geliştirilmesine kadar farklı alanlarda faaliyet gösteriyor.” 

ÇEVRESEL SORUNLARA ÇÖZÜM

Hidrojen ve güneş enerjisinin fosil yakıtların yol açtığı çevresel sorunlara bir çözüm olarak öne çıktığını ifade eden Sarvan, hidrojenin yakıt hücresinde yanma sırasında yalnızca su buharı açığa çıkardığını ve buna bağlı olarak karbon emisyonlarını sıfıra indirme potansiyeli ile temiz enerji hedeflerine ulaşmada büyük bir avantaj sağladığını söyledi. 

TÜRKİYE’NİN YÜKSEK HİDROJEN POTANSİYELİ

Özellikle yeşil hidrojenin diğer hidrojen kaynaklarına kıyasla çevresel açıdan daha sürdürülebilir bir seçenek olduğunu dile getiren Sarvan, bu konuda AB’nin ciddi yatırımları olduğunu kaydetti ve Türkiye’nin de bu alanda daha fazla yol alması gerektiğini vurguladı. 

Türkiye'nin hidrojen konusunda önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden CW Enerji Başkanı Tarık Sarvan "Bu potansiyelin üzerine gidilmesi gerekiyor. Bu nedenle yenilenebilir enerji alt yapısını daha fazla geliştirmeye ihtiyacımız var" dedi. Yeşil hidrojen üretiminin önümüzdeki yıllarda daha fazla gündeme geleceğini belirten Sarvan şöyle devam etti:

"Yeşil hidrojen konusunda gerek akademik kadrolarımız, gerekse de bu sektörde faaliyet gösteren şirketlerimiz için önemli ev ödevleri var. Herkes bu alana yoğunlaşmalı. Bu konuda her türlü akademik çalışmaya destek olacağımızı da ifade etmekten kaçınmıyoruz. Yeşil hidrojen üretimi konusunda ülkemizde büyük bir potansiyel var. Diğer yandan Türkiye'nin Paris Anlaşması'nı onayladığı dikkate alındığında daha kararlı iklim ve enerji dönüşümü hedeflerine ihtiyacımız olduğu bir gerçek.” 

ENERJİ DEPOLAMADA ANAHTAR: YEŞİL HİDROJEN 

Karbonsuz bir enerji geleceği yaratma yolunda hidrojen teknolojilerinin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen CW Enerji Başkanı Tarık Sarvan, özellikle güneş ve rüzgâr gibi enerji kaynaklarından elde edilen enerjinin depolanması ve gerektiğinde kullanılmasına olanak tanıyan yeşil hidrojen enerjisinin enerji depolama çözümleri açısından da büyük bir fırsat sunduğunu söyledi. 

CW ENERJİ HİDROJEN İLE YAKINDAN İLGİLENİYOR

“Hidrojen, temiz enerjiye geçişte çok önemli bir rol oynayacak ve enerji sektöründe devrim yaratma potansiyeline sahip. Gelecek güneş enerjisi ve hidrojende” diyen Sarvan, Bakanlığın çalışmaları hakkında da değerlendirmede bulundu. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın kısa süre önce Türk Hidrojen Teknolojisi Stratejisi ve Yol Haritası’nı yayınlandığını hatırlatan CW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tarzan Tarık Sarvan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yol Haritası’nda çok önemli vizyonlar ortaya konuldu. Bakanlığımızın çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Bu bilinçle CW Enerji bünyesinde hidrojen konusu ile yakından ilgileniyoruz. Gündüz güneşten alacağımız elektrikle hidrojen üretip depolayıp, daha sonra ya gaz olarak ya da elektriğe çevirip istenilen zamanda istenilen yerde kullanılması üzerine neler yapabileceğimizi değerlendiriyoruz.”  

Enerji Günlüğü - ANTALYA