Şarj hizmetinde lisans süresi azami 49 yıl

Elektrikli araç şarj ağı işletmelerinin çalışma şartlarını belirleyen yönetmelik yürürlüğe girdi. Şarj ağı işletmeci lisansı en fazla 49 yıllığına verilecek. 

Enerji Günlüğü - Elektrikli araç şarj ağı işletmelerinin çalışma şartlarını belirleyen yönetmelik yürürlüğe girdi. Şarj ağı işletmeci lisansı en fazla 49 yıllığına verilecek. 

Şarj Hizmeti Yönetmeliği, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin yayımlanmasıyla beraber şarj hizmeti sağlayıcılarına, 4 ay içinde kurumsal yapılarını ve verdikleri hizmeti Yönetmelik hükümlerine uygun hale getirme zorunluluğu getirildi. 

Yönetmelik, elektrikli araçlara elektrik enerjisi temininin sağlandığı şarj ünitesi ve istasyonlarının kurulması, şarj ağı ve şarj ağına bağlı şarj istasyonlarının işletilmesi ile şarj hizmetinin sunulmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeyi amaçlıyor. Elektrikli araçlara yol yardımı amacıyla elektrik enerjisi temin eden mobil şarj üniteleri Yönetmelik kapsamı dışında tutuldu. 

LİSANSLAR AZAMİ 49 YIL GEÇERLİ
Yönetmelik uyarınca şarj hizmeti sağlayıcıları, EPDK’dan şarj ağı işletmeci lisansı almak zorunda olacaklar. Lisans sahipleri sürekli, kaliteli ve kesintisiz şarj hizmeti sunmakla yükümlü olacaklar. 

Şarj ağı işletmeci lisansı, en fazla 49 yıllığına verilecek ve lisanslar şirket birleşmesi veya şirket bölünmesi istisnaları dışında devredilemeyecek. 

ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSLI OLANLARA YASAK 
Yönetmeliğe göre elektrik piyasasında faaliyet gösteren ve tarifesi düzenlemeye tabi olan lisans sahibi tüzel kişiler, şarj ağı işletmeci lisansı başvurusunda bulunamayacaklar ve şarj hizmeti sunamayacaklar. 

Adı veya yöntemi ne olursa olsun; ticari faaliyet göstermeyen özel şarj istasyonları ile kullanıcıların kendi ihtiyacı için kurduğu şarj üniteleri bir şarj ağına bağlanmak zorunda olmayacaklar. 

Şarj ağı işletmecileri lisans alma, lisans tadili ve lisans sureti çıkartma işlemleri için EPDK’nın belirleyeceği ücretleri ödeyecekler; ayrıca yıllık lisans bedeli ödeme yükümlülükleri olacak. Ancak EPDK, 01 Ocak 2028 tarihine kadar yıllık lisans bedeli almayacak. 

EPDK İŞLETMECİDEN İSTASYON KURMASINI İSTEYEBİLECEK
Şarj ağı işletmecisi, lisansının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde en az elli adet şarj ünitesinden ve en az beş farklı ilçedeki şarj istasyonundan oluşacak şekilde şarj ağını oluşturacak. Şarj ağında yer alan şarj ünitelerinin en az yüzde beşi ile Karayolları Genel Müdürlüğünün sorumluluğu altında bulunan otoyollar ve devlet yollarında yer alan şarj ünitelerinin en az yüzde ellisinin DC 50kW ve üzeri güçteki şarj ünitesi niteliğinde olması zorunlu olacak.

EPDK, şarj ağı işletmecilerine, belirli yerlerde ve belirli sayıda şarj istasyonu kurma da dahil olmak üzere ticari ve teknik zorunluluklar ve özel şartlar getirebilecek. Şarj ağı işletmecisi, bu kapsamda kurulan şarj istasyonu için kamulaştırma talep edebilecek. Ayrıca bu kapsamda kurulan şarj istasyonlarının yatırım finansmanı dahil toplam maliyetleri şarj hizmeti fiyatının belirlenmesinde hesaba katılabilecek. 

İSTASYONLAR ÜRETİM VE DEPOLAMA TESİSİ KURABİLECEK
Şarj istasyonunun elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisi ve şarj istasyonu bünyesinde tüketim tesisine bütünleşik elektrik depolama tesisi kurulabilecek.

EPDK TABAN VE TAVAN FİYAT BELİRLEYEBİLECEK
EPDK rekabeti engelleyici durum tespit ederse, her seferinde üç ayı aşmamak üzere bölgesel veya ulusal düzeyde uygulanacak taban ve/veya tavan fiyatlar belirleyebilecek. 

SADAKAT SÖZLEŞMESİNE ÖZEL FİYAT MÜMKÜN
Kullanıcılar, şarj ağı işletmecisiyle yazılı veya mesafeli olarak, sadakat sözleşmesi imzalayabilecekler. Sadakat sözleşmesi kapsamındaki kullanıcılara farklı şarj hizmeti fiyatı uygulanabilecek.