Sanlı: Enerjide dijitalleşme en çok petrol ve gaza fayda getirdi

Barış Sanlı, enerji sektöründe şu ana kadar dijitalleşmenin en çok fayda getirdiği alanların petrol ve gaz olduğunu söyledi.

Enerji Günlüğü - Barış Sanlı, enerji sektöründe şu ana kadar dijitalleşmenin en çok fayda getirdiği alanların petrol ve gaz olduğunu söyledi.

Enerjide Dijitalleşme Derneği (EDİDER) tarafından gerçekleştirilen DEF’20 kapsamında düzenlenen ‘Sürdürülebilir Gelecek’ panelinde bir sunum gerçekleştiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı danışmanlarından ve Bilkent Enerji Politikaları Araştırma Merkezi araştırmacılarından Barış Sanlı, dijitalleşmenin en önemli sorunlarından birinin, dijitalleşmeyi karbonsuz hayat, depolama, yenilenebilirle birleştirmek olduğunu belirterek, şu ana kadar dijitalleşmenin enerji sektöründe en çok fayda getirdiği alanların petrol ve gaz olduğunu söyledi. 

Sanlı sözlerine şöyle devam etti, “Belki ilerde madencilik ve kömür olacak. Eni süper bilgisayarlarıyla Mısır’daki Zohr keşfini yaptı, Financial Times’a konu oldu. Dolayısıyla biz dijitalleşme, güneş, depolama bir araya getiriyoruz, 3D, 4D yapıyoruz ama bunun gerçeğinde dijitalleşme daha karmaşık sistemleri daha verimli hale getiriyor ve daha karmaşık sistemler de fosil yakıt tarafında.” 

ENERJİ YOKSA BÜYÜME DE YOK

Az enerji tüketen yüksek gelir grubu diye bir ülkenin olmadığını söyleyen Sanlı, “Bundan dolayı da enerji yoksa büyüme de yok diyorum. Ama enerji israf ediliyorsa diye de sormamız gerekiyor. Bunun en büyük örneği 1970’lerin Türkiye’sinde petrol krizi yaşanıyor, tüm dünya çöküyor, fakat Türk hükümeti petrolü sübvanse ettiği için yüzde 9 talep büyümesi görüyor, o parayı yetiştiremiyor, ödeyemiyor ve iflas bayrağı çekiyor. Yeter ki büyüme olsun mantığı” dedi. 

Öte yandan yaşanan ilginç bir durumun da elektronik teknolojilerinin getirebileceği demateryalizasyon olduğuna dikkat çeken Sanlı, “Ama bir taraftan da çok ilginç bir şey var. Materyal ihtiyacının düşürülmesi. İşte bakın uzaktan konferanslarla çay kapları, yemekler vs bir sürü şeyi tüketmedik. Herşey elektronik olarak gitti. Bunun gibi elektronik teknolojilerinin getirebileceği demateryalizasyon var. Bunun getireceği de enerji tüketiminde bir düşüş var. Bunu da görmek gerekiyor” ifadesini kullandı.

ELEKTRİK PİYASASINDA ALTYAPI İLE HİZMETLER AYRIŞACAK

Sistemin 2040’lara doğru nasıl evrileceğine ilişkin öngörülerini de paylaşan Sanlı, “Bence elektrik piyasası kanunu elektrik ticareti piyasası ve elektrik altyapıları olarak değişecek. Bir altyapıyla hizmetlerin ayrıştığı bir sürece girilecek. Doğalgaz piyasa kanununda belki hidrojenin de katılımıyla gaz ve ısı piyasası kanununa dönüşecek. Bunlar böyle dönüşmeye devam ederken de eğer AB’nin izlediği yolu izlersek tek bir enerji altyapısı mevzuatı ve yapısı ile tek bir enerji hizmetleri mevzuatı ve altyapısı olarak sistem kendini bu iki noktaya çekecektir” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü