Şallı: Rüzgarda 2023 hedefi gerçekçilikten uzaklaştı

Enerji Günlüğü - Çevreci Enerji Derneği Başkanı Tolga Şallı, Türkiye’nin 2023 yılında 20 bin MW’lik rüzgar santrali kurulu gücüne ulaşma hedefinin...

Enerji Günlüğü - Çevreci Enerji Derneği Başkanı Tolga Şallı, Türkiye’nin 2023 yılında 20 bin MW’lik rüzgar santrali kurulu gücüne ulaşma hedefinin gerçeklikten uzak kaldığını söyledi. 

Çevreci Enerji Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Şallı, rüzgar enerjisi alanındaki yatırımların durumunu ve geleceğini Enerji Günlüğü’ne değerlendirdi. Yenilenebilir enerji yatırımlarının mevzuat tarafındaki risklerle karşı karşıya kalabildiğini ifade eden Şallı şunları söyledi: 

“Bir rüzgar enerjisi yatırımında ön lisans alındıktan sonra ortalama 60-70 idari kurumdan izin, onay veya görüş alınıyor. Daha rüzgar ölçüm direği dikilirken tüm sahanın rüzgar verimliliği çalışması yapılırken inşaat ve işletme aşamasında karşılaşılabilecek mevzuata ilişkin risklerin belirlenmesi gerekiyor. Santral kurulması düşünülen sahanın SIT statüsünün belirlenmesi, arazi vasfının ne olduğu ya da olacağı, haberleşme ve seyrüsefer sistemlerine uzaklığı, tarım, mera, zeytinlik alanlarının varlığı, mülkiyetin hazineye mi şahıslara mı ait olduğu, kamulaştırma sürecinde ne gibi zorluklarla karşılaşılacağı gibi bir çok konuda ilk aşamada mevzuata dönük risk analizinin yapılması şart. Hatta ÇED Gerekli Değildir ve ÇED Olumlu kararı da alınmış olabilir. Ama tüm bunlara rağmen öngöremediğiniz ve raporlarınızda bulunması gerekli olmayan herhangi bir konuda açılacak dava, hem projeyi yavaşlatacaktır hem de yatırım motivasyonunu düşürecektir. Hatta kredi kuruluşları belki de faiz oranını yükseltecektir.”

Girişimcinin öngöremediği ama tüm yatırım kararını etkileyebilecek idari kararların da ortaya çıkabildiğine işaret eden Tolga Şallı, “ Tüm planlama çalışmalarını alt üst edebilecek, idari kararın ortaya çıkış zamanına kadar ki yüksek motivasyonunuzu ortadan kaldırabilecek bu kararlardan bir tanesini EPDK geçenlerde yayımladı. EPDK 14 Mart 2018 tarihinde bir karar aldı ve önlisans başvurularını tam iki yıl erteledi. Bu kararın gerekçesinin sektör tarafından merak edildiği de ortada” diye konuştu. 

Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin rüzgar yatırımları için son beş yıl içinde elde edilmiş standardına uygun rüzgar ölçümü şartı getirdiğine dikkat çeken Tolga Şallı “Yani 2020 yılı nisan ayında yatırımcı en son 2015 yılındaki ölçümle önlisans başvurusunda bulunabilecek. Peki EPDK’nın bu kararı olmadan önce bu yıl önlisans başvurusu yapabileceğini düşünen ve son ölçümünü 2013 veya 2014 yılında yapan yatırımcının hakları ne olacak?” ifadelerini kullandı. 

Türkiye’nin rüzgar enerjisinde 2023 yılı hedefinin 20 bin MW olarak belirlendiğini hatırlatan Şallı şöyle dedi: 

“Şu anda yaklaşık 7 bin MW civarındayız. İnşa halinde 550 MW’lik proje var. 2017 yılında yarışmaları yapılan YEKA dahil 4000 MW’a yakın proje lisanslanacak. Bu rakamlar nezdinde baktığımızda 2023 hedefine ulaşmanın gerçeklikten uzak olduğunu görüyoruz.” 

Mehmet KARA - İZMİR