Şahdeniz Projesinin ikinci etabı Şahdeniz 2 üretime başladı

Şahdeniz Projesinin ikinci etabı Şahdeniz 2, Hazar Denizi’nin kuzeydoğu kanadında üretime başladı.

Enerji Günlüğü - Dünyanın en büyük doğalgaz projelerinden biri olan Şahdeniz’in ikinci etabı Şahdeniz 2, Hazar Denizi’nin kuzeydoğu kanadında üretime başladı.

Dünyanın en büyük doğalgaz projelerinden biri olan Şahdeniz’in ikinci etabı Şahdeniz 2, açık deniz inşaat işleri ve devreye alma işlemlerinin tamamlanmasının ardından, 13 Şubat 2024'te Hazar Denizi’nin kuzeydoğu kanadında üretim yapmaya başladı. 

Yılda 16 milyar m3 doğalgaz üretecek olan Şahdeniz 2, Şahdeniz 1 etabıyla birlikte projenin toplam üretimini yılda 26 milyar m3'e çıkaracak. 

Projenin kuzeydoğu kanadı; beş adet kuyu, iki üretim manifoltu, toplam uzunluğu yaklaşık 30 km olan iki yeni akış hattı ve birinci sınıf Şahdeniz rezervuarına bağlı bir dizi denizaltı yapısından oluşuyor. 

ŞAHDENİZ 2’NİN MALİYETİ 28 MİLYAR DOLAR

Şahdeniz 2 projesinin bütününde ise 26 deniz altı kuyusu, 500 km'lik deniz altı boru hattı ve akış hatları ile köprü bağlantılı yeni bir çift platform bulunuyor. Şahdeniz 2 etabının 28 milyar dolara mal olduğu tahmin ediliyor.

PROJE SCP’Yİ DE GENİŞLETTİ

Doğalgaz, 85 km'lik bir boru hattı aracılığıyla karadan Sangaçal terminaline taşınıyor. Bu terminal, proje ilerledikçe artan gaz çıkışına uyum sağlamak için büyük bir genişletme işlemine tabi tutuldu. Proje aynı zamanda Güney Kafkasya Doğalgaz Boru Hattı Projesini (SCP) de genişletti. Şahdeniz’le birlikte SCP’ye  Azerbaycan'da 428 km ve Gürcistan'da 59 km yeni boru hattı ve gazı Avrupa'ya iletecek olan 3.500 km’lik hat üzerinde 3 yeni sıkıştırma tesisi inşa edildi. 

PROJE 2027’DE TAMAMLANACAK

Şahdeniz tesisleri kapasite olarak günde yaklaşık 79 milyon m3'e, yani yılda yaklaşık 29 milyar m3'e ulaştı. Ocak 2024 başı itibarıyla Şahdeniz sahasından, projenin başlatıldığı 2006 yılından bu yana 209 milyar m3 gaz ve 45 milyon ton kondensat üretildi. 2023 yılında ise sahadan 26 milyar m3 doğalgaz çıkarıldı. Bu rakam, 2022 yılına göre yüzde 4 artış anlamına geliyor. 

Projenin batı, güneydoğu, güneybatı ve kuzeydoğu kanatlarındaki kuyular 2027 yılına kadar tamamlanacak. Bu tesisler de aşamalı olarak üretime geçecek.